Dalmacija – Split

Dalmacija – Split

Regija Dalmacija – Split obuhvaća središnji dio Dalmacije koji je podjednako atraktivan zbog prirodnih ljepota otoka, priobalja i još nedovoljno otkrivene unutrašnjosti Dalmatinske zagore. Ukras su regije planine koje se uzdižu gotovo izravno iz mora, redom Kozjak, Mosor, Omiška Dinara i impozantno Biokovo. U splitskoj regiji također osobitu pozornost privlače krški fenomeni Modro i Crveno jezero (vjeruje se da je jedno od najdubljih jezera u Europi) pokraj Imotskog, Vidova gora na Braču, najviši vrh svih otoka Jadranskog mora, izvor rijeke Cetine kod Vrlike, atraktivan kanjon i ušće kod Omiša te lokalitet Prološko blato.

 

Bijeg od gradskog života svakome dobro dođe, barem nakratko, zato ćemo za vas izdvojiti nekoliko područja u kojima je razvijen ruralni turizam splitske regije. Dakle, posjetite Sinjsku zagoru (Sinjsko polje), Imotsku krajinu (Imotsko polje) i Vrgoračku krajinu (Vrgoračko polje) te proizvodnju vina (Vrgoračka i Imotska krajina). Područja bliže moru (Poljica, Splitska zagora) imaju ponudu koja se temelji na proizvodnji maslina, što uz vino predstavlja jedan od najatraktivnijih proizvoda za ovaj tip turizma.

 

Ako ste blizu grada Imotskog u okolnim naseljima, na turističkim domaćinstvima kušajte jela poput sira, pršuta, pancete, uštipaka i kruha ispod peke. Kušajte i vrhunska vina i prirodne sokove. Okolica gospodarstva raj je za šetnje s dvije poučne staze te za biciklizam u prirodi.

Dalmatia – Split
Ivo Biočina

Na otocima se također možete opustiti i uživati u blagodatima obiteljskih poljoprivrednih domaćinstava. Na imanjima su većinom maslinici ograđeni suhozidom, a osim maslina zastupljene su i druge mediteranske kulture te samoniklo ljekovito i aromatično bilje. U ponudi su razni domaći specijaliteti i jela spravljena po tradicionalnoj recepturi od ekoloških proizvoda s gospodarstava. Gosti mogu sudjelovati u raznim aktivnostima, kuharskim prezentacijama, tradicionalnom dalmatinskom sportu boćanju, djeca se mogu zabaviti na dječjem igralištu, dok su u okolici mnoge tematske pješačke i biciklističke staze.

 

Neke se obitelji bave vinogradarstvom te posjeduju kušaonice vina. Nekada su to bili obiteljski podrumi u kojima se pravilo i čuvalo vino, a danas su svoja vrata otvorili za goste. Svojom originalnom ponudom ističe se otok Šolta. Uz kapljicu dobrog crnog vina i vrhunsko maslinovo ulje, namazi od maslina te slana i marinirana riba najčešće su delicije na stolu. Osim vina, tu su i nezaobilazni likeri spravljeni od rakije lozovače, travarica, orahovica, rogačica, rakija od smokava, liker od mirte, lovora i višnje.

 

Predlažemo da nakon opuštanja na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima krenete na fotosafari u stara sela Dalmatinske zagore i unutrašnjosti otoka. Specifična su i drugačija mjesta koja vrijedi vidjeti Starogradsko polje na Hvaru (UNESCO-ov lokalitet – najveće polje na svim jadranskim otocima), UNESCO-ovi lokaliteti povijesna jezgra grada Trogira i Splita s Dioklecijanovom palačom, Galerija kipara Ivana Meštrovića i Crikvine Kaštelet u Splitu, Park prirode Biokovo, Makarska i Biokovski botanički vrt Kotišina, kanjon i ušće rijeke Cetine kod Omiša, Klesarska škola Pučišća na otoku Braču, Modra špilja na otočiću Biševo, zbirka samostana benediktinki na Hvaru (čipka od agave), pustinja (samostan) Blaca na Braču (crkva, zvjezdarnica i biblioteka) i još mnoga druga.

 

Svakako bismo vam preporučili muzeje i znamenite etno zbirke koje vam mogu barem malo približiti život ratara na ovom području. Razne će vas manifestacije razveseliti, a vaše sudjelovanje u njima ostaviti lijepo sjećanje na ruralni turizam, zato dođite opet!