Aleksandar Gospić

Ruralni turizam

Ruralni turizam u Hrvatskoj

Ruralni turizam u Hrvatskoj posjeduje najraznolikiju i vrlo privlačnu prirodnu i kulturno-povijesnu strukturu te upravo zbog toga privlači znatiželjne turiste! Ono što proizvod ruralnog turizma razlikuje od ostalih turističkih proizvoda jest želja da gost dobije osobni (prisniji) kontakt s čovjekom i prirodom te da mu se omogući sudjelovanje u aktivnostima, tradiciji i životu lokalnog stanovništva.

 

Ruralne turističke regije od najistočnijeg dijela Hrvatske preko Slavonije i Baranje, središnje i zapadne Hrvatske, Like i Gorskog kotara, Istre, Kvarnera i Dalmacije, unutrašnjosti otoka i dalmatinskog zaleđa na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, turistima pružaju poseban osjećaj ugodnog odmora kroz opuštanje uz zvukove iz prirode, fizičku aktivnost kroz razne vrste rekreacije u prirodi, druženje s obitelji, upoznavanje s novim ljudima i njihovim običajima i uživanje u autohtonim delicijama!

 

Kulturne znamenitosti, mali gradovi i tradicijska sela, sakralni objekti, dvorci, muzeji i galerije, kao i brojne manifestacije predstavljaju veliko kulturno bogatstvo za ruralni turizam.

 

Seoski turizam pruža putniku potpuni odmor. Svježi zrak, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, brojne kuće za odmor, netaknuta priroda i nedostatak gužve uz, naravno, autohtonu kuhinju, glavni su razlozi da dođete i uživate u ruralnom turizmu Hrvatske. No tu užicima nije kraj jer su uz odmor u prirodi otvorene mogućnosti sudjelovanja i u posebnim oblicima aktivnosti i drugim oblicima turizma kao što su ekoturizam, pustolovni, cikloturizam, zdravstveni i kulturni turizam, hodanje, penjanje, jahanje, lov, ribolov i raznovrsne edukacije.

Rural tourism
Sergio Gobbo

S ponosom napominjemo kako je Hrvatska bogata i raznolikim prirodnim resursima. Termalni izvori s lječilištima izvrsna su ponuda zdravstvenog turizma u kontinentalnoj Hrvatskoj. Naravno, ne smijemo zaobići Istarske toplice smještene u sjeverozapadnom dijelu poluotoka Istre.

 

Na relativno maloj površini, zahvaljujući specifičnom geografskom položaju, u Hrvatskoj se isprepliću panonski, dinarski, mediteranski i predalpski biogeografski utjecaji, što pridonosi izrazitoj krajobraznoj i biološkoj raznolikosti. Posjetite neki od osam nacionalnih parkova i 11 parkova prirode od kojih je šest planinskih: Velebit, Biokovo, Medvednica, Papuk, Učka te Žumberak. Nezaobilazna su i dva otočna parka prirode – Telašćica i Lastovsko otočje. Kopački rit i Lonjsko polje predstavnici su biološkog bogatstva nizinsko-poplavnih područja.

 

Dođite i uživajte u Hrvatskoj – skladnoj cjelini različitosti, jer se priobalni i kontinentalni dijelovi u mnogobrojnim turističkim ponudama nadopunjuju i čine jednu nadasve primamljivu turističku destinaciju za užitke u odmoru tijekom cijele godine!

Croatia Feeds

#CroatiaFullOfInspiration

Useful information