Koronavirus COVID-19 pitanja i odgovori

Za sva pitanja i odgovore vezane za koronavirus COVID-19 molimo posjetite EU2020 info stranicu - Pitanja i odgovori o bolesti uzrokovanom novim koronavirusom COVID-19

Sva pitanja vezana uz putovanja u Hrvatsku, na koja niste pronašli odgovore u nastavku, možete poslati na email: mintcz@mint.hr i cc. info@htz.hr

Dodatne informacije uz informacije o najčešćim pitanjima o uvjetima ulaska u Republiku Hrvatsku možete pronaći ovdje*

 

*Napominjemo kako Hrvatska turistička zajednica ne ažurira vanjske poveznice tj. web stranice na kojima se mogu pronaći dodatne informacije te se ne može smatrati odgovornim za njihovu točnost.

 

U nastavku možete pronaći najnovije mjere u vezi putovanja u Republiku Hrvatsku.

 

Je li sigurno putovati u Hrvatsku?

Hrvatski državljani smiju se vratiti u Republiku Hrvatsku, a građani EU mogu se vratiti u svoju zemlju prebivališta. Od 10. svibnja hrvatski građani mogu ući i/ili izaći iz Republike Hrvatske u skladu s definiranim mjerama od strane Tijela za Civilnu zaštitu. Kada postoje valjani razlozi za putovanje koji uključuju bitna poslovna putovanja, strani državljani  kao i državljani koji putuju zbog hitnih osobnih razloga moći će ući u Republiku Hrvatsku u skladu s preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - više detalja u nastavku.

 

Ulazak u Republiku Hrvatsku za strane državljane.

 

Ako strani državljanin ima namjeru prijeći državnu granicu mora zadovoljiti jedan od sljedećih uvjeta:

  1. posjeduje dokumentaciju kojom dokazuje vlasništvo nekretnine koja se nalazi u Republici Hrvatskoj ili plovila (moguće i nositelj leasinga), ili dolazi na sprovod u Republiku Hrvatsku (posjeduje odgovarajuću dokumentaciju kojom to dokazuje). Po zadovoljenju uvjeta, tim stranim državljanima omogućuje se prijelaz državne granice, evidentira ih se te upisuje mjesto/adresu na kojoj će boraviti odnosno na kojoj se nekretnina/plovilo nalazi, kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
  2. Posjeduju dokumentaciju kojom dokazuju poziv gospodarskog subjekta u Republiku Hrvatsku, interes gospodarskog subjekta za njihov dolazak u Republiku Hrvatsku, ili poziv na poslovni sastanak. Za te putnike potrebno je upisati mjesto/adresu na kojoj će boraviti te kontakt broj telefona i vrijeme boravka – kada planiraju izlazak iz Republike Hrvatske.
  3. Svi ostali strani državljani koje imaju neki poslovni razlog, kojeg se u ovome času ne može predvidjeti, a nemaju odgovarajuću dokumentaciju, potrebno je uputiti da svoju namjeru prelaska državne granice (ulaska u Republiku Hrvatsku) najave na uzg.covid@mup.hr te će im se u najkraćem roku odgovoriti na taj zahtjev. Osim navedenog, dostupan je internetski obrazac umjesto e-pošte, te odgovore na dodatna pitanja su dosupna putem ove poveznice.

Državljanin sam države članice EU/EGP i imam rezerviran turistički smještaj u Republici Hrvatskoj, koju dokumentaciju moram posjedovati za ulazak u RH?

Potrebno je predočiti potvrdu rezervacije smještaja u smještajnom objektu.:

 

Potvrda rezervacije smještaja u smještajnom objektu uključuje:

potvrdu rezervacije smještaja svih pružatelja usluge smještaja/sve vrste smještaja

ugovor o zakupu u kampu

ugovor o stalnom vezu u luci nautičkog turizma

potvrda o rezervaciji za vez u luci nautičkog turizma

vaučer putničke agencije i dr.

 

Dodatne informacije mogu se pronaći ovdje, a informacije o najčešćim pitanja ovdje, također dodatne obavijesti biti će dostupne u skladu s bilo kojom novo-objavljenom odlukom Tijela za civilnu zaštitu.

 

Hrvatska ima relativno nizak ukupan broj slučajeva Covid-19 i gotovo da nema novih slučajeva u posljednjih nekoliko dana i ograničenja se i dalje smanjuju unutar zemlje. Daljnje popuštanje postojećih mjera očekuje se tijekom nadolazećih tjedana budući da je Uprava za civilnu zaštitu započela s ponovnim uvođenjem usluga i ponovnim otvaranjem prethodno zatvorenih poduzeća, prema tjednom rasporedu.

 

13. svibnja Europska komisija najavila je planove za omogućavanje prekograničnog kretanja gdje su epidemiološki kriteriji slični, a građani mogu sigurno prijeći granice, uz nastavak poštivanja zdravstvenih i sigurnosnih mjera, kao i poštivanje mjera socijalne distance. Dodatne informacije o smjernicama i preporukama EK možete pronaći ovdje.

 

Očekuje se kako će tijekom predstojećih tjedana biti uspostavljene različite mjere vezano za slobodu kretanja unutar EU. Granice će biti otvorene od 29. svibnja za državljane Austrije, Švicarske, Slovačke, Češke i Mađarske te od 15. lipnja za državljane Njemačke i Poljske kao i državljane ostalih zemalja izvan EU.

 

Ponovno otvaranje prethodno zatvorenih poduzeća i dalje zahtijeva sigurnosne i higijenske mjere, kao i poštivanje mjera socijalne distance: Najnovije Informacije o Covid-19 i prateće mjere mogu se pronaći na sljedećem linku: https://www.koronavirus.hr dok se  dodatne informacije za posjetitelje mogu pronaći ovdje.

 

Jesu li granice otvorene?

U ovom trenu, kao što je gore spomenuto, granice su otvorene u skladu s gore navedenim propisima.

 

Svi putnici ili građani kojima je dozvoljen ulazak ili povratak u Hrvatsku, u ovom trenutku moraju se pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. S obzirom na smanjenje broja aktivnih slučajeva Covid-19, učestalo se poduzimaju nove mjere i očekujemo daljnje promjene pri otvaranju granica i promjeni protokola tijekom nadolazećih tjedana. Prije putovanja, predlažemo da se obratite lokalnom konzulatu ili veleposlanstvu za najnovije informacije o putovanju i savjete o putovanjima u matičnoj zemlji te da osigurate da vaše putovanje prati sve aktualne smjernice.

 

Postoje li letovi za Hrvatsku?

Hrvatska trenutno održava jedan let dnevno na relaciji Zagreb – Frankfurt – Zagreb te je 25. svibnja odrađen i prvi let Zagreb - Amsterdam – Zagreb, a oba leta su bila u organizaciji kompanije Croatia Airlines. Croatia Airlines najavila je kako će od 1. lipnja započeti s letovima iz i za Kopenhagen, a također će povećati i broj dnevnih letova iz Frankfurta. Croatia Airlines i dalje razmatra ponovno uspostavljanje drugih letova, i to za Bruxelles i London, ali se čekaju daljnja odobrenja. Za više informacija o letovima aviokompanije Croatia Airlines, predlažemo da posjetite njihovu web stranicu.

 

S planiranim ponovnim otvaranjem granica u nadolazećim tjednima, neke komercijalne zrakoplovne kompanije već su na svojim internetskim stranicama objavile koji su letovi aktualni prema raznim hrvatskim zračnim lukama uzimajući lipanj i/ili srpanj kao datum početka (ovisno o zrakoplovnoj kompaniji).U slučaju da već imate avionske karte za nadolazeće putovanje i/ili imate pitanja u vezi putovanja za određenog zračnog prijevoznika, najbolje je izravno kontaktirati zrakoplovnu kompaniju budući da većina njih ažurira raspored letenja na tjednoj bazi. U slučaju da ne možete iskoristiti trenutnu avionsku kartu, preporučujemo odgodu putovanja za kasniji datum.

 

U nastavku možete pronaći popis web stranica zrakoplovnih kompanija*:
 

 

www.aerlingus.com

www.austrian.com

www.swiss.com

www.britishairways.com

www.lufthansa.com

www.easyjet.com

www.ryanair.com

www.klm.com

www.turkishairlines.com

www.emirates.com

www.airfrance.com

www.eurowings.com

www.airserbia.com 

www.iberia.com

www.qatarairways.com

www.airtransat.com

www.aeroflot.ru

www.lot.com

www.wizzair.com

www.volotea.com

www.vueling.com

www.transavia.com

www.brusselsairlines.com

www.luxair.lu

www.aegeanair.com

 


*gore navedena lista nije finalna i može se dodati ili ukloniti i to kako informacije postanu dostupne; neki od navedenih avio prijevoznika možda nisu najavili točne datume letova i najbolje je izravno provjeriti sa avio prijevoznicima za raspored letova, dok su druge avio kompanije možda najavile ili nisu najavile nastavak letova za Hrvatsku.

 

Postoje li domaći letovi unutar Hrvatske?

Domaći letovi su ponovno započeli i u ovom trenu to su letovi između Zagreba i Splita te Zagreba i Dubrovnika. Ovim letovima upravlja kompanija Croatia Airlines i više informacija možete pronaći ovdje.

 

Jesu li hoteli u Hrvatskoj trenutno otvoreni, ukoliko nisu, kada se očekuje ponovno otvaranje hotela, kampova i drugih smještajnih kapaciteta?

Mnogi hoteli, kampovi i ostali smještajni kapaciteti nastavili su s radom u Hrvatskoj iako je važno naglasiti kako smještajnim objektimanije bilo zabranjeno otvaranje, već zbog zatvaranja granica i ograničenja nametnutih ugostiteljskim objektima i restoranima, većina hotela ostala je zatvorena zbog ekonomskih te zdravstvenih i sigurnosnih razloga. Međutim, kako su mjere popuštene i raznim ugostiteljskim i hotelskim objektima  dopušteno je poslovanje od 11. svibnja, uz obavezno poštivanje i provedbu propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera, daljnje otvaranje hotela, kampova i ostalih smještajnih kapaciteta je u tijeku, prijedlog je da se  izravno provjeri s hotelom, kampom ili drugim smještajnim kapacitetima za točne detalj.. Napominjemo kako su svi smještajni kapaciteti dužni poštovati preporučene zdravstvene i sigurnosne procedure koje se mogu pronaći ovdje.

 

Jesu li restorani otvoreni?

Od 11. svibnja, restoranima i kafićima dozvoljen je rad kao i pružanje usluge sjedenja vani (na terasama) uz poštivanje i provedbu propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera.

 

Jesu li plaže, parkovi i vanjski rekreacijski sadržaji otvoreni?

Kako mjere počinju popuštati, javni vanjski prostori uključujući parkove i javne rekreacijske objekte (uključujući bazene, aquaparkove i toplice), polako su se ponovno otvorili za javnu uporabu, uključujući poštivanje zdravstvenih i sigurnosnih mjera, kao i poštivanje mjera socijalne distance. Očekujemo kako će uskoro i sve plaže biti otvorene za javnu uporabu, ponovno imajući na poštivanje zdravstvenih i sigurnosnih mjera, kao i poštivanje mjera socijalne distance. Zoološki vrt u Zagrebu ponovno je otvoren za javnost a, nacionalni parkovi i parkovi prirode ponovno su započeli  s radom od 11. svibnja pod uvjetom da su uklopili i da se pridržavaju propisanih zdravstvenih i sigurnosnih mjera.

 

Smiju li privatni brodovi ući u hrvatske vode i usidriti se u Hrvatskoj? Kakva je situacija s nautičkim turizmom?

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izdalo je nove smjernice o ulasku u hrvatske vode za vlasnike brodova, ali i za zakup plovila u Hrvatskoj.

Sve pojedinosti i upute možete pronaći ovdje.

Kako se približavamo glavnim ljetnim mjesecima, očekuje se daljnje popuštanje mjera. Nautički turizam je vrlo popularan u Hrvatskoj i trudimo se da svaka nova mjera pomogne u vraćanju nautičkih turista u našu zemlju, međutim, prije svega postoji jasan naglasak na zdravlje i sigurnost.

 

Da li je javni prijevoz dostupan u Hrvatskoj? Kako funkcionira u i/ili iz raznih gradova i regija.

Od 11. svibnja putovanje unutar Hrvatske više nije ograničeno i na snagu je ponovno nastupila uspostava različitih autobusnih linija između gradova i regija u Hrvatskoj. Za rasporede i informacije o ponovno vraćenim autobusnim linijama najbolje je provjeriti s lokalnim autobusnim stanicama. Kontakt informacije za glavne autobusne stanice mogu se pronaći ovdje.

 

Hrvatski željeznički promet također je uspostavljen i na određenim rutama od 11. svibnja, više informacija o voznom redu i dostupnosti može se pronaći ovdje.

 

Postoji li putnički promet i ili javni trajektni prijevoz na i s hrvatskih otoka?

Putovanje s kopna na otoke i sa otoka je sada moguće uzimajući u obzir da ta linija postoji.

Više informacija o trajektnim linijama kojima upravlja trajektna kompanija Jadrolinija možete pronaći ovdje.

Informacije o drugim trajektnim i katamaranskim linijama u i iz Hrvatske i/ili do hrvatskih otoka s kopna također se mogu naći putem sljedećih web stranica:

 

Krilo

Rapska Plovidba

Split Express**

SNAV*

Venezia Lines*

Adriatic Lines*

Trieste Lines*

 

*Kao i kod zračnih prijevoznika, ovaj popis ne može biti potpun, a raspored i početak usluge ovisi o pojedinoj kompaniji. Predlažemo da se direktno obratite davatelju usluga za točnost informacija budući da se rasporedi i usluge mogu promijeniti u bilo kojem trenutku.

**Ova usluga trenutno nije aktivna, predlažemo da informacije direktno provjerite kod kompanije.

 

Dodatne informacije

Različite preporuke i smjernice za turistički sektor mogu se pronaći ovdje ili na web stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na sljedećem linku.

 

Tranzit kroz Hrvatsku

Ako putujete kroz Hrvatsku u drugu državu, imajte na umu da postoje posebne smjernice u vezi s tim. Putovanje je ograničeno na glavne autoceste i zaustavljanja su ograničena. Svi putnici u tranzitu upućeni su da slijede smjernice službenika granične kontrole. Karta odobrenih prometnica može se pronaći ovdje.

 

Što ako se zarazim, što mi je za činiti?
Ukoliko primijetite simptome slične gripi, poput:  povišene tjelesne temperature, kašlja, otežanog disanja, bolova u mišićima i umora ili ste imali bliski kontakt s potvrđenim ili vjerojatnim slučajem infekcije koronavirusom, odmah nazovite liječnika ili epidemiološku službu. Opišite im svoje stanje i poslušajte njihove upute. Predlažemo da ne odlazite liječniku prije nego što ga nazovete.