Konavle – Krajnji jug Hrvatske

Konavle – Krajnji jug Hrvatske

Konavle su smještene na krajnjem jugu Hrvatske, na jugoistočnom dijelu današnje dubrovačke rivijere, a riječ je o području kupnjom kojeg je Dubrovačka Republika u 15. stoljeću zaokružila svoj teritorij. 
Naziv Konavle izvodi se iz latinske riječi "canale", "canalis", u lokalnom govoru "konali", "kanali", što se povezuje sa vodovodom koji je u rimsko doba dovodio vodu iz Vodovađe u Epidaurus, današnji Cavtat. Konavle su predio posebnih prirodnih ljepota i kontrasta: brdskog i nizinskog, gorskog i krševitog, modrog i zelenog, ili kako bi to Konavljani rekli Gornje i Donje bande. Sa sjevera obrubljene konavoskim brdima, s juga Jadranskim morem, na istok se protežu do samog ulaska u Bokokotorski zaljev i poluotoka Prevlake, a na zapad se spuštaju do pitomih uvala Cavtata i Oboda. Središnji dio, pak, čini plodno Konavosko polje.

Očuvana priroda, jedinstvena i visokovrijedna ruralna arhitektura, brojni spomenici tisućljetne povijesti ovog kraja, stoljetne tradicije očuvane kroz folklor, jedinstvena konavoska nošnja i konavoski vez, sklad življenja čovjeka i prirode... sve to Konavle čini jedinstvenim i prepoznatljivim.

Konavoska nošnja i vez poznata su obilježja ovog kraja ne samo u Hrvatskoj nego i u svijetu. Nošnja je bila pokazatelj imovnog i socijalnog statusa Konavljana, posebice žena. Konavoski vez je osnovni dekorativni element ženske nošnje koji se vezao na poprsnicama i orukavlju. Originalno je vezen svilenim koncem koji se dobivao od dudovog svilca koji se, pak, uzgajao u svakoj kući i bojao prirodnim bojama.

U selu Pridvorju pod padinama najvećeg konavoskog vrha Snježnice (1.234 metara) u 15. stoljeću izgrađen je knežev dvor u kojem su stanovali knezovi.
Konavoski Dvori su zaštićeni krajolik uz izvorište i gornji tok rijeke Ljute uz koju se nalaze brojne mlinice i stupe iz razdoblja Dubrovačke Republike. Nakon 1550. godine izgrađen je sustav «donji mlinovi» koji se očuvao i danas predstavlja zaštićeni spomenik kulture.
Na brdskom prijevoju prema bosanskom zaleđu smjestila se tvrđava Sokol ili Soko Grad, također iz vremena Dubrovačke Republike. Utvrda je obnovljena i posjetiteljima pruža prekrasan pogled na cijele Konavle.