EDEN finalist 2016./2017.

Zagorje – Bajka Na Dlanu

Krenite na nezaboravno putovanje evolucijom od velikog praska i postanka svijeta. Upoznajte krapinskog pračovjeka koji je na brdu Hušnjakovu ostavio neizbrisivi trag. Na hiperrealističnim skulpturama očitajte emocije s lica neandertalaca, na interaktivnoj instalaciji usporedite njihovu morfologiju s onom današnjih ljudi. U Muzeju krapinskih neandertalaca, jednom od najsofisticiranijih i najmodernijih muzeja nestaje vremenska barijera od nevjerojatnih 130 tisuća godina.


Ovaj muzej sastavni je dio Muzeja Hrvatskog zagorja, kojeg još čine Muzej seljačkih buna u Dvorcu Oršić u Gornjoj Stubici, Galerija Antuna Augustinčića u Klanjcu, Etno-selo Kumrovec - jedini tradicijski uređen prostor Hrvatskog zagorja, te Veliki Tabor - dvorac smješten nedaleko od Desinića. Još se i danas prepričava legenda o nesretnoj ljubavi Veronike Desinićke i velikaša Fridrika Celjskog, čiji je otac nesretnu djevojku ubio i zazidao u zidine ovog jedinstvenog srednjovjekovnog grada.


Uz Tabor, tu su još prekrasni dvorci Bežanec, Miljana i Gjalski, između Klanjca i Kumrovca naići ćete na spomenik hrvatskoj himni, u Svetom Križu Začretju posjetite Muzej Žitnica… I mogli bismo tako nabrajati unedogled. Hrvatsko zagorje bajkovit je kraj prekrasnih pejzaža i dvoraca, a zahvaljujući bogatom kulturnom naslijeđu ušlo je među pet hrvatskih finalista Europske destinacije izvrsnosti – EDEN na temu „Kulturni turizam“.


Još nešto! Ne morate biti samo ljubitelj kulturnog turizma da posjetite ovaj dio Hrvatske. Volite li se opuštati u wellness oazama ili aktivno provoditi odmor, Hrvatsko zagorje – bajka na dlanu, definitivno je vaša destinacija.