Vukovarski nokturno

EDEN finalist 2010/2011

Vukovarski nokturno

Kolijevka europske civilizacije

Vukovarski nokturno objedinjuje sva memorijalna mjesta Vukovara, simbola obrane i stradanja Hrvatske u Domovinskom ratu krajem prošlog stoljeća. Posjet započnite u Vukovarskoj bolnici s vjerno rekonstruiranim životom ranjenika i bolničkog osoblja tijekom višemjesečne okupacije. Na zidovima kronološki ispisani događaji po sjećanjima bolničkog osoblja, skučene podrumske prostorije, rupa u stropu kao podsjetnik na neeksplodirani projektil… Iznenadit će vas silina emocija, postavljat ćete si bezbroj pitanja, bez logičnog odgovora. Na ovom mjestu nitko ne ostaje ravnodušan.


Nakon bolnice, posjetite Ovčaru, masovnu grobnicu i Spomen dom otvoren u hangaru u kojem su žrtve provele posljednje sate života. Ne možete se ne upitati što je to toliko monstruozno u ljudskoj prirodi da nekad obična farma pretvorena u  mjesto strašnog zločina?! Od Ovčare cestom prema Vukovaru dolazi se do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata s bijelim križevima koji se pružaju unedogled. Tužno i lijepo u isto vrijem. 


Posjetite Memorijalni centar Domovinskog rata s kronologijom događanja koja su se devedesetih zbivali u Hrvatskoj, a u Spomen domu hrvatskih branitelja impresionirat će vas hrabrost i snaga kojom se branio grad. Vukovarski nokturno završava u središtu grada,  na ušću Vuke u Dunav na kojem je podignut impresivan Križ u znak sjećanja na sve poginule u Domovinskom ratu. 


Svako ovo mjesto dojmljivo je na svoj način, bolno i dostojanstveno.  Prepuni emocija poželjet ćete se vrlo brzo vratiti u Vukovar, grad koji ima svoj nokturno, ali i grad bogatog kulturnog naslijeđa, posebne ljepote i gostoljubivih građana.