Vukovar | Dobrodošli na službene stranice Hrvatske turističke zajednice!

EDEN finalist 2010./2011.

Vukovar

Kolijevka europske civilizacije

 

Vukovar je smješten u sjeveroistočnom dijelu Republike Hrvatske, na ušću Vuke u Dunav, u zagrljaju Slavonije i Srijema. Vukovar je grad bogate povijesti, kulture i tradicije.

 

Ako želite saznati više o prošlosti ovog kraja, zakoračite pet tisuća godina u prošlost, koliko traje naseljenost ovog kraja, u doba kada je vučedolska kultura bila na vrhuncu moći.

 

Muzej vučedolske kulture, otvoren sredinom 2015., već je postao prava atrakcija jer je na jednom mjestu na zanimljiv način predočena i približena naša dugogodišnja povijest i prisutnost.

U muzejskom postavu predstavljen je kulturni fenomen jedne civilizacije kroz njezin svakodnevni život, ali i duhovna, intelektualna i revolucionarna tehnološka dostignuća.

 

Tako ovdje možete vidjeti prvi indoeuropski kalendar Orion, utemeljen na promatranju zimskog neba, saznati da su Vučedolci proizveli prvu broncu na svijetu i prvu pilu u Europi, da su imali bogatu gastronomiju, proizvodili pivo, ali i ostali zapamćeni kao vrsni keramičari.

 

Vukovar je i barokni grad. Tradicijsku sliku Vukovara čine mnoge lijepe i vrijedne građevine: dvorac Eltz, danas Gradski muzej Vukovar, Diližansna pošta, Zgrada magistrata i Grand hotel, a na visokom, slikovitom položaju iznad Dunava gradom dominiraju Gimnazija, i franjevački samostan i crkva sv. Filipa i Jakova, najmarkantnija barokna građevina u Vukovaru te po dužini treća crkva u Hrvatskoj.

 

Vukovar je metafora života

 

Baš kao i u životu, u kojem se neprestano isprepliću tuga i radost, suze i smijeh, usponi i padovi, tako je i u Vukovaru. Prošao je on svoju kalvariju, ali to ga nije slomilo, ima svoj vukovarski nokturno, koji je i tuga i ponos, ali ima i Dunav i Vuku, Vučedol i Adicu, osobe i građevine po kojima je poznat, turističke sadržaje i ugostiteljsku ponudu. Ima i Vučedolsku golubicu kao sinonim mira i kontinuiteta života.