Varaždin

EDEN finalist 2012./2013.

Varaždin

Skladni trgovi, romantične ulice, barokna povijesna jezgra – to je Varaždin, urbani biser sjevera Hrvatske. Dvorci i muzeji, koncerti u crkvama i dvoranama, ples i zabava, sve vas to očekuje u ovom gradu, koji osobito oživi krajem ljeta u na popularnom uličnom festivalu „Špancirfestu“ i početkom jeseni na „Varaždinskim baroknim večerima“.

 

Varaždin vas neće osvojiti samo svojim šarmom i atmosferom, uživat ćete u odličnim mlincima, jelima od peradi i divljači, riječnoj ribi i povrću sljubljenim s vrhunskim vinima. Varaždinsko kiselo zelje najrašireniji je specijalitet iz kulinarske prošlosti ovog kraja i obavezan dio predjela u gotovo svim varaždinskim restoranima. Ne propustite  Varaždinski klipič jedno je od najukusnijih peciva koja ste ikad probali. Dobro ste pročitali! U Varaždinu ne piše klipić. Slovo č u nazivu ovog specijlaiteta registrirano je i zaštićeno što mu dodatno daje na veličini.

 

Nedaleko od Varaždina u Varaždinskim toplicama rehabilitacijski je centar smješten na izvorištu termalne sumporne vode čija je temperatura 58 Celzijevih stupnjeva. Da su u njoj uživali još stari Rimljani svjedoče iskopine rimskog termalnog kupališta iz 2. stoljeća.

 

Varaždin razvija pristupačni turizam, u užem i širem centru grada vodi se računa da infrastruktura i sadržaji budu dostupni osoba s invaliditetom.