EDEN finalist 2010./2011.

Turistički kompleks Cimper

U vrijeme kada je Turistički kompleks Cimper iz Murskog Središća ušao među finaliste Europske destinacije izvrsnosti, u maloj pivovari na imanju proizvodila se Pilka, prvo međimursko craft pivo. Nije da ga niste mogli ponijeti kući i uživati u njegovom odličnom okusu, ali poseban je doživljaj bio popiti ga u pivnici u sklopu imanja u kojoj su se servirali međimurski specijaliteti i zdravi čips od jabuka.

 

Turistički kompleks Cimper bio je neobičan spoj industrijske baštine, aktivnog odmora, odlične gastro ponude i zelenog međimurskog krajolika. Ako ste pomislili da je cimper prezime vlasnika imanja, prevarili ste se. Zapravo je to lokalni međimurski naziv za potporanj u rudarskom oknu. Rijetki znaju da je ovo tradicionalno rudarski kraj u kojem su sve do 1972. radili ugljenokopi. Gotovo je svaka obitelj u Murskom Središću imala najmanje jednog rudara, pa je nedaleko od bivšeg turističkog kompleksa u nekadašnjem separatoru ugljena otvoren Spomen-dom rudarstva koji je i danas u funkciji. 

 

Cimper je, nažalost, otišao u stečaj, novi vlasnici otkupili su njegovu malu destileriju u kojoj danas nastaju vrhunske rakije pod brendom Good spirit.