Tuheljske Toplice, Općina Tuhelj

EDEN finalist 2019

Tuheljske Toplice, Općina Tuhelj

Zaogrnute u zeleni plašt slikovitih zagorskih brežuljaka posutih zagorskim hižama, Tuheljske Toplice pred svojim gostima otvaraju svijet vodenih užitaka, čipkastu mrežu bazena, spa-zona i wellness -centara u kojoj podjednako uživaju oni koji traže mir i opuštanje kao i oni koji žele adrenalinsku zabavu i vratolomije na vodi. Tuheljske Toplice smještene su na samom izvoru termalne vode i ljekovitog blata. Njihova ponuda wellness turizma obuhvaća raznovrsne masaže, tretmane ljepote, programe na bazi ljekovitih trava i ulja, tretmane alternativne medicine, saune, bazene, rekreaciju, zdravu prehranu… Prirodno kupalište nudi jedinstven doživljaj uživanja u termalnoj vodi koja izvire na samom dnu bazena. Na izvoru joj je temperatura 33 Celzijeva stupnja i tu se stvara ljekovito peloidno blato koje se primjenjuje u fango terapijama koje opuštaju i liječe.

 

Upravo su zato takve kombinacije njege i potpunog opuštanja u ugodnom i relaksirajućem ambijentu zanimljive brojnim posjetiteljima, prema čijim se željama i potrebama stalno nadograđuje, upotpunjava i usavršava specifična usluga koja u konačnici mora rezultirati zadovoljnim gostom. Na putu do toga primjenjuju se miris, svjetlo, boja, privatnost, pažnja, uslužnost, ali i brojne prateće usluge poput zdravih jelovnika, individualnog vježbanja, joge, pilatesa, opuštanja...

 

Na više od pet tisuća četvornih metara vodenog svijeta nude se vanjski, unutarnji i dječji bazeni, vodena rijeka za igru, vožnju, vratolomije, razne masaže, kao i tobogani te zabavne aktivnosti za sve generacije. Tuheljska termalna voda posebna je jer je bogata peloidnim česticama koje se sakupljaju u tvarima nastalima u prirodi tijekom geoloških procesa. U većem dijelu sadržava sumpor, koji pojačava njezina ljekovita svojstva, a sadrži još i natrij, kalij, kalcij, magnezij, stroncij te ostale ljekovite elemente. U tuheljskoj termalnoj vodi može se uživati u vanjskim i unutarnjim bazenima, ali i u bazenima na samom njezinu izvoru koji pružaju jedinstveno iskustvo kombinacije termalne vode i ljekovitog blata. Kada se tome pridoda pitoreskno okruženje zagorskih brega sa 17 arheoloških nalazišta u neposrednoj blizini, bogata kultura i povijest, 33 dvorca i utvrde, stotine crkvi i kapela te park prirode, jasno je da je riječ o prostoru iznimne očuvanosti i ljepote. Za sportaše i rekreativce tu su 48 biciklističkih ruta, 12 konjičkih ruta i šetnice za upoznavanje prirodnih ljepota Zagorja, a sve to poziva u Tuheljske Toplice kao mjesto za potpunu regeneraciju duha i tijela.