Sveti Martin na Muri

EDEN dobitnik 2019

Sveti Martin na Muri

Na krajnjem sjeveru Hrvatske, tamo gdje se pred okom pruža prostranstvo Panonske nizine, a doline uz rijeku Muru nadopunjuju pitomi bregi Međimurja, u bajkovitom zelenilu i oazi mira, opuštanja i spokoja nalazi se Sveti Martin na Muri, hrvatska destinacija izvrsnosti – EDEN za 2019. Malo se gdje u Europi još može pronaći na samo sat vremena vožnje od metropole mjesto tolike raznolikosti, očuvanosti i autohtonosti kao što je Sveti Martin na Muri, čija je posebnost prepoznata i 2007. kroz priznanje EDEN za destinaciju u segmentu ruralnog turizma. Zahvaljujući očuvanoj bioraznolikosti, područje uz rijeku Muru dio je europske mreže zaštićene prirode NATURA 2000 koje je ujedno Regionalni park prirode Mura-Drava, a jedinstveni riječni krajolik UNESCO je uvrstio u Međunarodni rezervat biosfere Mura-Drava-Dunav. Voda, voda, voda... Ona je u Svetom Martinu na Muri početak i završetak svega.

 

Upravo zbog svoje termomineralne vode iznimnoga mineralizacijskog sastava uz prisutnost ugljikova dioksida, otkrivene prije više od stotinu godina, Sveti Martin na Muri postao je prepoznatljivo wellness-odredište kontinentalnog turizma. Analize je svrstavaju među najkvalitetnije i najljekovitije termomineralne vode u Europi. Danas su terme, vodeni svijet i živopisnost Svetog Martina na Muri sinonim za unaprjeđenje zdravlja i povratak vitalnosti, kako u bazenima tako i u pitomom okruženju nedirnute prirode. Vodeni svijet zdravlja u wellness-centrima, bazenima i saunama te bogata ponuda masaža i sportskih aktivnosti posjetitelju nude jedinstven doživljaj i vode ga u svijet zdravih užitaka.

 

Moderno uređeni i luksuzni wellness-prostori za hedonističko uživanje sa suhim i parnim saunama, unutarnjim i vanjskim bazenom s podvodnom masažom i keramičkim ležajevima za opuštanje, whirlpoolom, ledenom spiljom i hladnim bunarom za rashlađivanje, prostorom za relaksaciju i refresh-kutkom, tridesetak vrsta masaža, medicinski wellness, noćno kupanje u termalnoj vodi koja stiže sa 600 metara dubine... Sve to čini oazu opuštanja u svijetu vode, topline, mirisa i boja koje nudi Sveti Martin na Muri. Moćna korita rijeka koje ga omeđuju i njihovi skroviti rukavci područja su na kojima se svakome tko ih obiđe splavima i čamcima vraća izgubljena energija. Othranile su Drava i Mura na svojim nadaleko poznatim mlinovima generacije Međimuraca, još od vremena kada je na njima kloparalo gotovo stotinu mlinova pretvarajući zlato s njiva u prhko brašno. Zaogrnuta u zeleno ruho hladovine drvoreda, parkova i šuma, prošarana riječnim koritima i rukavcima, Općina Sveti Martin na Muri danas nudi na jednom mjestu sačuvanu povijest, autohtoni način života u netaknutom okolišu, gastronomiju lokalnih polja, aktivan odmor, ali i prostor za opuštanje i osnaživanje zdravlja sa svojim nadaleko poznatim termalnim vodama.