Stubičke Toplice

EDEN finalist 2019

Stubičke Toplice

Stubičke Toplice, smještene na sjevernoj padini Medvednice, još od 19. stoljeća svoju slavu i dugovječnost u svijetu zdravlja, ljepote i oporavka duguju ljekovitoj termalnoj vodi čija temperatura na izvoru iznosi 43 do 69,5 Celzijevih stupnjeva i pravo je bogatstvo.

 

Kada je 1811. zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac izgradio barokni kupališni objekt nazvan Maksimilijanova kupelj, koji je tada namijenio javnoj upotrebi, bilo je to prvo uređeno termalno kupalište u sjevernoj Hrvatskoj i još uvijek služi svojoj svrsi. Posebnu ljepotu daje mu mali osmerokutni paviljon u perivoju kupališta, izgrađen kao parna kupelj i nazvan Dijanina kupelj. Od tada do danas termalna voda u Stubičkim Toplicama poznata je po svojim ozdravljujućim svojstvima i dokazano pogoduje liječenju raznih povreda, upala mišića i koštanih oboljenja. Blagodati koje pružaju unutarnji bazeni, masaže, wellness-zone i saune te relaksacija ljekovitom termalnom vodom uistinu potvrđuju latinsku izreku Salus per aquam – zdravlje kroz vodu.

 

Osim dragocjenih trenutaka opuštanja i njege, Stubičke Toplice nude i uživanje u sportskim aktivnostima u netaknutoj prirodi te odličnoj gastronomskoj ponudi s naglaskom na zdrave i lokalno proizvedene namirnice. Budući da se najveći dio područja Općine Stubičke Toplice nalazi u Parku prirode Medvednica, brojne su mogućnosti i za aktivan odmor; istraživanje poučnih staza, šetnica i vidikovaca ili pak vožnju biciklom. Ta planina na sjeverozapadu Hrvatske riznica je bioraznolikosti, a parkom prirode proglašena je 1981. Stubičke Toplice razvijena su ekološka destinacija s misijom očuvanja prirode i okoliša, a slikovit zagorski krajolik prepun šarmantnih zaselaka, kleti, šuma, vinograda, voćnjaka, livada i oranica dodana je vrijednost stoljetnoj lječilišnoj tradiciji tog zelenog odredišta.