EDEN finalist 2016./2017.

Smiljan - Gospić

Legenda kaže da je Bog stvarajući svijet, svakom kutku zemlje dao neku blagodat. Na kraju mu je u vreći stvaranja ostao samo kamen. Istresao ga je na jednu hrpu i tako je nastala Lika. Bilo mu je žao ljudi koje je tu naselio, pa im je podao snagu i ponos. Od tada su Ličani kršni, ponosni i bogati duhom, a Lika je danas zemlja prirodne ljepote i iznimnog kulturnog blaga.

 

Nacionalni parkovi Plitvička jezera, Sjeverni Velebit i Paklenica te Park prirode Velebit, zaštićena uvala Zavratnica, smaragdne rijeke Gacka i Lika, jezero Kruščica, najbolja su pozivnica da posjetite Ličko-senjsku županiju.


No, prekrasna priroda nije jedini adut ove najveće hrvatske županije. Tu ćete uživati i u vrhunskoj gastronomiji, poznatoj ličkoj i paškoj janjetini, svježim morskim i riječnim ribama, ličkom krumpiru…


Ljubitelje kulturnog turizma oduševit će stari grad Sokolac iz 15. stoljeća u središtu Brinja, tvrđava Nehaj iz 16. stoljeća iznad Senja, Ura na Oštarijskom sedlu - spomenik gradnji ceste Karlobag- Gospić, ojkavica - najstarija vrsta pjevanja koja je pod zaštitom UNESCO-a...

 

Prošećite ulicama grada Gospića, središta županije smještenog u jedinstvenom prirodnom okruženju i posjetite Muzej Like. Zaputite se u obližnji Smiljan, rodno mjesto jednog od najvećih svjetskih izumitelja Nikole Tesle. Ne propustite Memorijalni centar ovog vrhunskog znanstvenika i doznajte kako je jedan genijalni Ličanin promijenio svijet.

 

Od Gospića do Smiljana samo je šest kilometara pa je to idealna ruta za vožnju biciklom koju će jednostavno savladati i oni koje ne krasi vrhunska forma. Savršen spoj prirodnih ljepota i kulturnog naslijeđa osigurali su Smiljanu i Gospiću mjesto među hrvatskim finalistima Europske destinacije izvrsnosti na temu „Kulturni turizam“.