Sisak

Grad pobjeda

EDEN finalist 2007/2008

Sisak - grad pobjeda

Otkrij neotkriveno

Ispod zidina Starog grada, utvrde iz 16. stoljeća, svakog se lipnja u Sisku održava Sisački viteški turnir u čast pobjede nad osmanlijskom vojskom 1593.  Prednatjecanje štitonoša i konjičko natjecanje za pehar „Jurana i Sofije“, mimohod svih sudionika turnira, prezentacija starih obrta i suvenira, dječji viteški turnir, tek su uvod u vrhunac manifestacije i borbu za Zlatni mač.

 

Sisak je jedan od industrijskih gradova koji iznenađuju svojom ljepotom i bogatstvom kulturne baštine. Smješten na utocima Odre u Kupu i Kupe u Savu, njegov život odredile su rijeke.

 

Klasicizam i secesija dominantni su pravci središta grada. Pokraj zgrade Malog Kaptola, jedne od najstarijih sisačkih zidanih kuća, razgledajte Sisački povijesni prsten, koji u sedam vitrina, prikazuje sedam najvažnijih razdoblja iz povijesti grada. U blizini je Stari most na Kupi, jedan od simbola grada izgrađen 1934. Ne propustite Veliki Kaptol, jedinstveni primjer klasicizma i Gradski muzej Sisak te Arheološki park Siscia „in situ“ s ostacima rimske arhitekture.

 

Da je Sisak i atraktivno glazbeno središte svjedoči i jedan od najboljih Jazz clubova u ovom dijelu Europe, u kojem nastupaju najznačajnija imena jazza, bluesa i swinga.