EDEN finalist 2016./2017.

Ruralne Konavle

Ruralni prostor Konavala zavest će vas nesputanom prirodom, plodnim poljima dalmatinskog krša, ambijentalnim mjestima, prekrasnim plažama, ali i iznimno bogatim kulturnim naslijeđem. Kroz ovaj kraj neobične ljepote prolaze pješačke, biciklističke i jahačke staze, a konobe i restorani nude tradicijske specijalitete i odlična vina među kojima se ističe Malvasija dubrovačka, autohtona sorta od koje je nedavno proizveden i prvi dubrovački pjenušac.

 
Bez obzira na koji način se odlučite za istraživanje Konavala, impresionirat će vas bogatstvo lokaliteta i spomenika, od kojih neki datiraju još iz prapovijesti. Tu su ilirske gomile i gradine, ostaci rimskih fortifikacija, dio rimskog vodovoda iznad sela  Vodovađe, Svetište Mitrej u Močićima i ostaci Villae rusticae iz antičkog vremena. Konavoska brda kriju stećke iz srednjeg vijeka na UNESCO lokalitetu crkvice sv. Barbare u Dubravki, na nekropoli  uz crkvu sv. Luke u Brotnicama, kamenolom stećaka Voznik, nekropolu Jagnjilo i ranokršćansku crkvu sv. Dmitra. 


Konavle su prirodno povezane s Dubrovnikom, pa su i u vrijeme Dubrovačke republike imali strateško značenje. Iz tog razdoblja datiraju Knežev dvor i Franjevački samostan u Pridvorju, ali i sklop mlinica i stupa na rijeci Ljutoj i obnovljeni Sokol grad u Dunavama, s kojeg puca pogled na čitavo konavosko polje.


Ne propustite posjetiti Zavičajni muzej Konavala u Čilipima, koji će vas uputiti u običaje, način života, tradiciju i iznimno bogatstvo materijalne i nematerijalne kulturne baštine hrvatskog juga, zbog čega su Ruralne Konavle ušle među pet hrvatskih finalista Europske destinacije izvrsnosti – EDEN na temu „Kulturni turizam“.