Roč

EDEN finalist 2006/2007

Roč

Roč je tipični istarski gradić, doduše ne po broju stanovnika kojih je nešto više od 150, nego po svom ambijentu. Poput sličnih gradića na istarskom poluotoku smješten je na vrhu brda udaljenog  samo osam kilometara od Buzeta. Njegovoj ljepoti teško je odoljeti i možda bi bio tek jedan u nizu romantičnih gradova iz turističkih vodiča da nije poseban po iznimnom kulturnom naslijeđu temeljenom na glagoljaštvu. Tu je pronađen najvažniji  glagoljski grafit srednjovjekovne Istre - Ročki glagoljski abecedarij. Ne samo što je najstariji, nego je s 34 slova najpotpuniji takav abecedarij.

 

U Roču su pripremljeni za tisak Misal kneza Novaka, jedan od najljepših spomenika hrvatske uglate glagoljice iz 1368., ali i  Misal po zakonu rimskog dvora, prva knjiga tiskana na hrvatskom jeziku i prvi Misal u Europi koji nije pisan latinskim jezikom i tiskan latinicom, prva slavenska inkunabula tiskana dvobojno – crveno i crno, te prva knjiga na svijetu tiskana pomičnim slovima.

 

Od srednjeg vijeka pa sve do 20. stoljeća, ovaj je gradić središte hrvatske pismenosti, nakladništva i tiskarstva temeljenih na glagoljici, o čemu svjedoči replika Gutenbergove  glagoljske tiskarske preše u ročkom infopunktu.