Park šuma i dvor

Trakošćan

EDEN finalist 2008/2009

Park šuma i dvor Trakošćan

Dvorac Trakošćan, biser Hrvatskog zagorja

Bajkovito, prekrasno, gotovo nestvarno, ukratko bi se moglo opisati jedno od najromantičnijih mjesta koja ste ikad vidjeli. U Hrvatskom zagorju u blizini Varaždina u smješten je dvorac s perivojem i jezercem koji krije povijest dugu gotovo 800 godina. Kao manja osmatračka utvrda u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske mijenjao je vlasnike, sve dok ga u 19. stoljeću grof Drašković nije pretvorio u jedan od najljepših dvoraca.

 

Dvorac Trakošćan je kulturno-povijesni spomenik iznimne važnosti i jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom. U njemu se više od pola stoljeća nalazi muzej s vrijednom zbirkom slika, namještaja, oružja, vrijednih predmeta od razdoblja renesanse do historicizma. Izloženi u originalnim prostornim cjelinama prezentiraju velikaški život Trakošćana i obitelji Drašković. Na klaviru iz prve polovice 19. stoljeća u glazbenom salonu čak možete i zasvirati.

 

Poučnom stazom „Put vila“ sa 20 poučnih točaka otkrijte prirodne vrijednosti park-šume Trakošćan i njezine okolice. Za otprilike pet kilometara trebat će vam dva sata lagane šetnje, a predah potražite u ribarskoj kućici koja je ujedno i info točka. Uživat ćete u tišini i ljepoti Hrvatskog zagorja.