Park prirode Učka

EDEN finalist 2008/2009

Park prirode Učka

Planina s veličanstvenim pogledom

Vojak je jedno od onih mjesta koja jednostavno ne smijete propustiti.  Tu, na najvišem vrhu Učke i istarskog poluotoka uživat ćete u ljepoti prirode i pogledu koji se s vidikovca - kule izgrađene 1911., pruža na sve četiri strane svijeta. Učka je jedna od onih planina na kojoj se u idealnom omjeru spajaju prirodno bogatstvo i ljudsko djelovanje, a o postojanju života još od prapovijesti svjedoče materijalni ostaci i arheološka nalazišta.

 

Od prvog uspona riječkih planinara 1852., Učka nije više samo zanimljiva znanstvenicima. Postaje omiljeno odredište alpinista, izletnika i turista koji su se odmarali u Opatiji. Vole je i ljubitelji brdskog biciklizma, a u proljeće i jesen u kanjonu Vela draga - geomorfološkom spomeniku prirode sa 62 uređena penjačka smjera, sve je prepuno slobodnih penjača.

 

Učka se geografski proteže na jednoj od najsjevernijih točaka Sredozemlja, iznad zapadne obale Kvarnerskog zaljeva, a s dijelom masiva Ćićarije prije dvadesetak godina proglašena je parkom prirode. I Ćićarija ima svoje adute! Vrh Veli Planik s ogoljenim stijenama iznad gustih šuma i izvorište Korita pod liticom Brajkove stijene privlače zaljubljenike u aktivni turizam i prirodu. Ćićariju s Učkom spaja prijevoj Poklon, mjesto koje je ime dobilo po običaju istarskih vjernika da upravo tu poklone prema zavjetnoj crkvi Trsatske Gospe u koju su išli na hodočašće.