Park prirode Papuk

EDEN finalist 2008/2009

Park prirode Papuk

Prvi hrvatski geopark uvršten na UNESCO-ov popis

Zaljubljenici u prirodu neće propustiti Papuk, park prirode i geopark pod zaštitom UNESCO-a, na čijim se sjevernim obroncima prostire Park šuma Jankovac. To je jedna od najljepših gorskih dolina, okružena stoljetnom bukovom šumom, ujedno i poznato planinarsko izletište s poučnim stazama, gorskim potocima i jezerima, špiljama, slapovima i oko 1200 vrsta flore i faune. Planinarski dom uz restoran nudi i 80 ležajeva, a u neposrednoj blizini nalazi se jedinstveni slap Skakavac.

 

Rupnica je najznačajniji geološki lokalitet na Papuku koja je 1948. proglašena prvim hrvatskim geološkim spomenikom prirode. Riječ je fenomenu nastalom iz vulkana, prirodnom mozaiku stijena poslaganih poput golemih kamenih stupova.

 

Sjeverno od Velike, glavnog ulaza u Park prirode Papuk naići ćete na Velički grad iz 13. stoljeća, a nedaleko od Orahovice oduševit će vas Ružica, jedan on najljepših starih gradova, vrijedan primjer gotičke i renesansne umjetnosti. Ovo su samo dva od ukupno osam srednjovjekovnih fortifikacijskih gradova utvrđenih na obodu Papuka.

 

Bez obzira odaberete li laganu šetnju, planinarenje ili vožnju biciklom oduševit će vas planinski masiv Papuka, koji uz zapadni dio Krndije čini jedinstvenu oazu u srcu Slavonije.