Parenzana

EDEN finalist 2010/2011

Parenzana

Put zdravlja i prijateljstva

Iako je vozila samo 33 godine, od 1902. do 1935., Pareznana je ostavila neizbrisiv trag na 33 istarska gradića i mjesta kojima je prolazila. Tom 123 kilometra dugom uskotračnom prugom koja je povezivala Trst s Porečom prevozili su se putnici, sol iz Pirana i Sečovlje, maslinovo ulje Bujštine i Motovunštine, istarski kamen, voće, povrće, vino, brašno…


Svaki dolazak vlaka bio je pravi mali društveni događaj na kojem je najvažnije bilo biti viđen, pa imućniji putnici nisu žalili novca za stratešku poziciju na terasici posljednjeg vagona kompozicije. Stara lokomotiva neke je uspone savladavala toliko sporo da su putnici silazili s vlaka kako bi protegnuli noge, a na usponu od doline Mirne do Motovuna nestašnija djeca mazala su tračnice zrelim smokvama, pa se vlak toliko sklizao da je često morao stati kako bi se očistile tračnice i nastavio put.


Na stotu obljetnicu otvorenja Parenzane pokrenut je projekt njezine revitalizacije i revalorizacije „Put zdravlja i prijateljstva“. Danas u neobičnoj ljepoti ove trase uživaju šetači, pustolovi, izletnici, ljubitelji prirode i brdskog biciklizma.