Lastovo Islands Nature Park

EDEN finalist 2008/2009

Lastovo

Otok kristalnih zvijezda

Jedna od legendi kaže kako je grčki bog Zeus poslao izaslanika da pronađe najljepši otok na svijetu kako. Mislio je da će tako na Olimpu napokon prestati rasprava je li to Lastovo, Mljet ili Korčula. Izaslanik je  promatrao otoke i nikako se nije mogao odlučiti koji je od njih najljepši pa su ga bogovi pretvorili u kamen, današnji otočić Glavat.

 

Park prirode Lastovsko otočje prostor je mistične ljepote s plodnim poljima, lokvama i gustim šumama, strmim obalama, kopnenim i podvodnim špiljama. Čini ga Zapadno otočje i otok Sušac, Donji škoji - Lastovnjaci i Gornji škoji – Vrhovnjaci. Ukupno 44 otoka, otočića i hridi. Njegov bogat podvodni svijet privlači ronioce, biciklističke i pješačke staze ljubitelje aktivnog odmora, a najsjajnije zvjezdano nebo romantičare. Gotovo 70 posto Lastovskog otočja prekriveno je šumom, pa su uz Mljet ovo najšumovitiji otoci na Jadranu. S Huma, najvišeg vrha na otoku pruža se pogled na brežuljke, uvale i more.

 

O bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini svjedoče kamene crkvice razasute po otoku, životopisni „fumari“ od kojih ne postoje dva ista, ali i lastovski Poklad, jedinstvena manifestacija koja okupi gotovo sve stanovnike Lastovskog otočja.

 

Na prvi ćete se pogled zaljubiti u njegova ambijentalna naselja. Posebno je privlačno Lastovo s kamenim kućama iz 15. i 16. stoljeća i Lučica, posljednje barokno ribarsko mjesto.