Krapinske Toplice

EDEN finalist 2019

Krapinske Toplice

U samom središtu Hrvatskog zagorja, podno brežuljaka tipičnih za krajolik sjeverozapadnih vrata Hrvatske, simpatičnih gradića i zaselaka na zelenom tepihu dolina, smjestile su se Krapinske Toplice, mjesto poznato još od rimskog doba pod nazivom Aquae Vivae, što znači „živa voda”. Nazvali su ga tako stari Rimljani kada su vidjeli kako iz zemlje izvire topla, kristalno čista i pitka voda.

 

Aquae Vivae žive i danas u vodenom parku, miluju svojom toplinom svakog posjetitelja, prenose mu svoju moć, energiju, toplinu. Termalno kupalište s četiri izvora hipertermalne mineralne vode obogaćene kalcijem, magnezijem i hidrokarbonatom temperature od 39 do 41 Celzijeva stupnja te ležišta ljekovitoga mulja počela su se upotrebljavati još 1772., da bi svoj procvat Krapinske Toplice doživjele u drugoj polovici 19. stoljeća, kada su bile mondeno mjesto za rekreaciju i brigu o zdravlju austrougarske elite. Od tada traje tradicija pohođenja Krapinskih Toplica u cilju povratka zdravlju i ravnoteži. U suvremenom svijetu stresa, vječne trke i sustizanja samog sebe, Krapinske Toplice mjesto su mira u kojemu suvremeni putnik nalazi sve potrebno za ozdravljenje i opuštanje.

 

Uz prirodne izvore termalne vode, tamo je izgrađen najveći kompleks unutarnjih bazena u Hrvatskoj koji se prostire na više od 18 tisuća četvornih metara. Svi su bazeni punjeni termalnom vodom temperature 28 do 38 Celzijevih stupnjeva, a posjetitelje čeka više od 160 raznovrsnih vodenih atrakcija i doživljaja. A kada se tijelo u bazenima, wellness-objektima, saunama i na masažama opusti i ispuni energijom, valja krenuti u otkrivanje obližnjih ljepota dvoraca, muzeja i prirode tog dijela Zagorja. Krapinske Toplice, mjesto zdravlja i odmora u pitomom zelenom krajoliku, okružene su seoskim domaćinstvima, vinarijama, dvorcima, muzejima, konjičkim rančem...

 

U tom idiličnom mjestu svaki je trenutak zapravo dio antistresnog programa jer okruženje, priroda i očuvan okoliš opuštaju već i samim pogledom na smirujući zagorski krajolik. Može se opuštati i šetnjom ili vozeći bicikl kilometrima zelenih ogrtača brežuljaka podno kojih se pružaju livade, oranice i vinogradi. Jedna je od biciklističkih staza i slikovita ruta tim krajem koji povezuje dva izvora zdravlja i rekreacije – Krapinske i Tuheljske Toplice. Upotpunjuje je originalna i raznovrsna ugostiteljska ponuda pa je svaki posjet Krapinskim Toplicama uistinu zaokružen na pravi način.