Krapanj | Dobrodošli na službene stranice Hrvatske turističke zajednice!

EDEN finalist 2009./2010.

Krapanj

Jedan od najnižih i najmanjih naseljenih otoka na Jadranu

 

Krapanj je dio šibenskog arhipelaga, površine samo 0,36 km². Jedan je od najmanjih i najnižih naseljenih otoka na Jadranu, a udaljen je svega 400 m od kopna. Zahvaljujući uličicama i kamenim kućama ugođaj na otoku ostao je gotovo netaknut. 

 

Zaseban dio otoka čini samostan svetog Križa, gdje je 1523. sagrađena crkva, koja je 1937. nadograđena i tako poprimila današnji izgled. U samostanu se čuvaju vrijedni predmeti koji su pod državnom zaštitom. Najvredniji izlošci jesu „Posljednja večera” (16. stoljeće) i „Crna Madona na prijestolju” (renesansa). U samostanskoj knjižnici čuvaju se druge vrijednosti kao što su Biblija iz 1474. godine te 23 inkunabule. U sklopu samostana otvoren je i mali muzej, koji uključuje kolekciju spužvi, koralja, amfora i starinskih stolnjaka.

 

Krapanj se diči bogatom poviješću ronjenja, ponajprije u svrhe vađenja i prodavanja morskih spužvi. Fra Antun s Krete upoznao je prije više od 300 godina stanovnike Krapnja s ronjenjem te vađenjem i obradom morskih spužvi. Godinama je vađenje spužvi bilo glavni prihod krapanjskih obitelji. Danas se još nekolicina obitelji bavi tom djelatnošću.