Krapanj

EDEN finalist 2009/2010

Krapanj

Jedan od najnižih i najmanjih naseljenih otoka na Jadranu

Ravan kao daska, s obale se čini kao na dohvat ruke – to je Krapanj, otočić šibenskog arhipelaga. Kažu najmanje je naseljen i najniži otok na Jadranu. Drugim riječima na površini od 36 četvornih kilometara živi dvjestotinjak stanovnika, a njegova najviša točka je 1,25 metara nadmorske visine. Do njega ćete najjednostavnije doći brodskim linijama iz Brodarice od koje je udaljen samo 350 metara. Stoljetna šuma, kamene ulice i kućice poput kulise u nekom filmu čine ga atraktivnim pustolovima u potrazi za izgubljenim rajem i zaljubljenicima u ležerni otočni stil.

 

Iako bi se danas mogao učiniti kao ispunjenje snova o ugodnom i lijepom životu, nekad su na njemu uspijevali opstati samo najuporniji i najsnalažljiviji. Prehranilo ih je spužvarstvo, ronjenje i ribolov. Krapanjske spužve iznimno su cijenjene u svijetu, a otočani su kroz tristo godina bavljenja spužvarstvom postali iskusni ronioci. Velika hrabrost i iznimna kondicija od ožujka do rujna vraćala bi ih morskim dubinama.

 

Povijest Krapnja započinje gradnjom samostana sv. Križa u 15. stoljeću, u kojem su iznimno vrijedne slike „Posljednja večera“ i „Crna Madona na prijestolju“.  Samostan i Galerija spužvi dva su nezaobilazna mjesta otočića.