Karanac

EDEN finalist 2006/2007

Karanac

U Karancu će vam ispričati priču kako je u nekadašnjoj Obrtničkoj ulici s tridesetak zanatskih radionica živio i majstor Geza Borbaš. On je 1905. napravio prvi kulen, najpoznatiju deliciju istoka Hrvatske kojom se danas ponosi svaki Baranjac. Osim kulena, u  Karancu će vam poslužiti pikantan fiš paprikaš, čobanac, šarana na rašljama ili perklet od soma s domaćim rezancima, a iznenadit će vas i puževi u umaku od kopriva i pečenog bagremovog cvijeta. Nećete odoljeti ni mirisu kruha upravo pečenog u zemljanim krušnim pećima, a tu su i izvrsna nagrađivana baranjska vina.

 

Široke ulice s tradicionalnim kućama, Ulica zaboravljenog vremena s lončarskom, bačvarskom, stolarskom i tkalačkom radionicom, brijačnicom i krčmom, seoska domaćinstva i obiteljska poljoprivredna gospodarstva privlače goste koji uživaju u ruralnom okruženju. Vožnja kočijom, jahanje, sobe s pogledom na kokošinjac, tradicijski interijeri, svježe lokalne namirnice – dio su ponude ovog mjesta koje je posljednjih godina postalo poznato kao etno-selo. S pogledom na polja i vinograde, Karanac je smješten u podnožju Baranjske planine - tako u ovim krajevima tepaju uzvisini čiji je najviši vrh 243 metra. Planina ili brdo, ovo je atraktivno izletište na kojem će uživati ljubitelji aktivnog odmora.