Nacionalni pobjednik 2009./2010.

Grad Nin

Najromantičnija destinacija Europe

Nin će vas osvojiti na prvi pogled. Uživat ćete u šetnji njegovim romantičnim ulicama, oduševit će vas njegove pješčane plaže, a neće odoljeti zaželjeti želju i dodirnuti palac jednog od najpoznatijih srećonoša, brončanog kipa biskupa Grgura Ninskog smještenog pored crkvice sv. Anselma. Kip biskupa, zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice, djelo je Ivana Meštrovića, umjetnika svjetskog glasa, koji je još takva dva kipa darovao gradovima Splitu i Varaždinu.

 

Nin je jedan od najstarijih gradova Sredozemlja. Tu usred plitke lagune, na jednom otočiću život je počeo prije tri tisuće godina, a o minulim vremenima svjedoči iznimno bogata kulturna baština. Ne možete otići iz Nina a da ne obiđete njegove znamenitosti poput brojnih crkvica. Među njima se ističu crkvica sv. Nikole, svojevrstan simbol grada i crkvica sv. Križa koju zovu i najmanjom katedralom na svijetu. Svakako posjetite Muzej ninskih starina, ninsku zbirku crkvene umjetnosti „Zlato i srebro grada Nina, ostatke rimskog hrama, mozaike… Nin nije samo inspirirao romantičare i pjesnike, nego i astronome pa jedan od asteroida nosi ime Aenona, po starom imenu grada.

 

Rijetka flora i fauna, ljekovito blato, ninska sol i ukusna delicija ninski šokol, dodatni su razlozi zbog čega Nin svakako treba posjetiti. Njegov život uz vodu i na vodi, bogata turistička ponuda, sadržaji, manifestacije, kulturno i prirodno naslijeđe donijeli su mu titulu Europske destinacije izvrsnosti 2009./2010. na temu „Turizam uz vode“.

 

2009./2010.: „Turizam uz vode”

Finalisti 2009./2010.