Grad Đurđevac | Dobrodošli na službene stranice Hrvatske turističke zajednice!

Grad Đurđevac

EDEN dobitnik 2007./2008.

Đurđevac - grad Picoka

Nacionalni pobjednik u izboru Europske destinacije izvrsnosti za 2007./2008., na temu „Turizam i lokalna nematerijalna baština”, podravski je grad Đurđevac s „Picokijadom” kao okosnicom događanja temeljenih na lokalnoj nematerijalnoj baštini. Jedan od ciljeva projekta bio je nagraditi one netradicionalne turističke destinacije koje su razvile svoju turističku ponudu temeljenu isključivo na vrednovanju tradicijskih običaja, rituala, obrta, legendi, umjetnosti i slično.

 

Korijeni imena Grad Picoka datiraju iz 16. stoljeća, kad pod zidine grada Đurđevca dolazi osmanski Ulama-beg, koji ga nakon niza opsada ne uspijeva osvojiti. Od tada u narodu živi legenda o lukavstvu starice i njezinoj dosjetci da posljednjeg pjetlića, „picoka“, ispale topom na Turke i otjeraju ih prividom izobilja.

 

Đurđevčani krajem lipnja scenski oživljavaju Legendu o Picokima u sklopu manifestacije Picokijada, kojoj je zbog nacionalnog značaja Ministarstvo kulture RH dodijelilo trajni status nematerijalnog kulturnog dobra RH. U utvrdi Stari grad danas je smješten Muzej Grada Đurđevca, formiran od likovne zbirke donacija umjetnika od koje je najznačajnija donacija hrvatskog naivca Ivana Lackovića Croate s više od 2000 muzeoloških jedinica. Nedaleko od Đurđevca rasprostrla se „Hrvatska Sahara”, službenog naziva Đurđevački pijesci. Pustinja je geografsko-botanički rezervat i jedinstveni prirodni fenomen u Hrvatskoj zbog raznolike endemske flore i faune.

 

2007./2008.: „Turizam i lokalna nematerijalna baština”

Finalisti 2007./2008.