EDEN finalist 2016./2017.

Grad Đakovo, Općina Gorjani

Jeste li znali da se u gradu Đakovu nalazi najveći Crkveni trg nakon Rima i jedna od najvećih zatvorenih dvorana za konjičke sportove u Europi? Nakon što razgledate katedralu sv. Petra, Biskupski dvor, Kaptolsku kuriju, Strossmayerov perivoj, Bogoslovno sjemenište, crkvu Svih Svetih, stare crkvene zidine, staru gradsku jezgru i Državnu ergelu s tradicijom duljom od pet stoljeća bit će vam posve jasno zašto je grad Đakovo uz općinu Gorjani finalist hrvatskog izbora za Europsku destinaciju izvrsnosti – EDEN na temu „Kulturni turizam“.


Rijetko je u kojem gradu jedna osoba ostavila toliko traga kao što je u Đakovu i Đakovštini biskup Josip Juraj Storssmayer, osnivač Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Đakovo je njegov životni projekt, kapitalno djelo hrvatske kulture, a nadaleko poznata slavonska gostoljubivost, autohtona kuhinja i odlična vina, među kojima se ističu ona u vinskom podrumu Đakovačko-osječke biskupije, razlog su više da posjetite ovaj grad. 


Njegovoj ljepoti nije odoljela ni engleska kraljica Elizabeta 1972., a njime se oduševila i Camilla, vojvotkinja od Cornwalla koja ga je posjetila četrdesetak godina kasnije.


Nedaleko od Đakova nalaze se Gorjani, općina poznata po proljetnom ophodu ljelja, jedinstvenom običaju koji je zaštitio UNESCO. Svake se godine na nedjeljni blagdan Duhova desetak žena odjevenih u bogatu narodnu nošnju, okupi na misi u Gorjanima,  potom otplešu kolo u središtu mjesta te krenu selom, ulazeći u brojne kuće gdje ih s veseljem dočekuju i časte domaćini.