Grad Daruvar

EDEN finalist 2012./2013.

Grad Daruvar

Upoznajte Daruvar i zavolite život

Rimske terme, turska iliđa i građanske kupke svjedoci su bogate povijesti i kulturne baštine Daruvara vezanih uz bogatstvo vode. Na njezinim termalnim izvorima odmarali su se i liječili rimski carevi, turske vojskovođe, europsko plemstvo i građanstvo. I danas je Daruvar poznata destinacija zdravstvenog turizma, centar medicinske rehabilitacije, ali i opuštanja u wellness i spa tretmanima. Rijetki su mali gradovi s tolikom ponudom aktivnog odmora i događanja tijekom čitave godine, pristupačni i dostupni svim osobama bez obzira na fizička ograničenja, invaliditet ili godine.

 

Daruvar je i grad vina. O tisućljetnoj tradiciji uzgoja vinove loze svjedoči diatretni stakleni pehar za vino pronađen u Rimskoj šumi. Na Daruvarskoj vinskoj cesti posjetite Dvorac Janković i obiteljske vinarije, uživajte u graševini, sauvignonu, chardonnayu, rajnskom rizlingu, tramincu, pinotu crnom ili cabernet sauvignonu. Sljubite ih s iznimno kvalitetnim sirevima koji se proizvode u ovom kraju.

 

Kao grad raznih kultura, običaja i češke nacionalne manjine, gastronomska ponuda Daruvara iznimno je bogata i raznovrsna, a nerijetko se poslužuju češki specijaliteti s kiselo-slatkim umacima, knedle ili ukusni kolači od dizanog tijesta. Po tradicionalnoj češkoj recepturi proizvodi se i pivo koje je jedan od simbola ovog grada.