Grad Buzet | Dobrodošli na službene stranice Hrvatske turističke zajednice!

EDEN finalist 2014./2015.

Grad Buzet

Osjeti Buzet, doživi Buzet!

 

Dodirnut će te ljubaznost mještana, njihova neposrednost, iskrenost i želja da ti budu na usluzi. S ponosom će ti pokazati sve blago zavičaja, otkrit će ti tajne mjesta i čari koje treba iskusiti. Sve je tu, nadohvat ruke, a opet nenametljivo, poput prirode koja te stoljećima čeka. Otkrij u sebi dodir izazova i strast za sportskim doživljajima. Odvaži se i izaberi: slobodno letenje ili penjanje, parajedriličarstvo ili jahanje, brdski biciklizam ili trekking. Zaputi se na brdsku vožnju automobilom ili motorom ili jednostavno uživaj u obiteljskom odmoru, u druženjima i šetnjama. Kreni na izlet biciklom ili na planinarenje. Zabavi se u Lovu na tartuf. Opusti se u nježnim čarima wellnessa. Dodirni buzetsku tradiciju, neka tvoj izbor bude boćanje, pljočkanje ili ribolov. Odmori se, budi romantičan. Prepusti se. Buzet ti širom otvara svoja vrata i nudi ugodan boravak u luksuzno opremljenom hotelu na vrhu starog grada ili u modernom hotelu u samom centru mjesta. Dobrodošao si gost u privatnom smještaju i agroturizmima na obližnjim brežuljcima, kao i u okrilju obližnjeg lječilišta. Osjeti dodir užitka, zdravlja, ljepote i vitalnosti. I smiješi se! Sreća se ovdje krije u malim stvarima. Na tebi je da je otkriješ.

 

Buzet je mjesto gdje zagrljaj kontinentalne i mediteranske klime hrani daje poseban okus. Gastronomski užitak nosi pečat dobrih domaćina koji s ljubavlju spravljaju hranu na tradicionalan način zato se okusi Buzeta pamte. Maslinovo ulje sljubljeno je s gorkastim divljim šparogama ili mladim pršutom i domaćim jajima. Grad tartufa nudi ti široku lepezu okusa: domaću tjesteninu s tartufima, ali i slatke praline ili sladoled od tartufa. Izvorni okusi povezat će te s ovim krajem, a kao dodatni poticaj trajnom pamćenju doživljenog ljubazni domaćini ponudit će ti i buzetski biškot i bisku, poznatu rakiju od imele. Kušaj vina i pjenušce, poznato buzetsko pivo, istraži likere od ljekovitog bilja. Dođi na smotru rakija u Hum. Nepce zasladi slatkim, tek krštenim moštom ili fritulama koje maškare nude na Buzetskom karnevalu. Uživaj u Vikendu tartufa i Subotini kada se priprema divovska fritada s više od dvije tisuće jaja i tartufima. Prepusti svoja čula užitku. Uz ognjišta, u intimnim konobama ili u nekom od otmjenih restorana, sve je puno jedinstvenih okusa grada tartufa.

 

Osjeti i dio tradicije, bogatu povijest ovoga kraja. Prepusti se, priče će se same ispričati. One o starim dvorcima, plemićkim obiteljima i vlastodršcima. I one o Baštionu, i o buzetskoj naušnici. I o Kosmatom gradu – kaštelu Petrapilosa, i o freskama koje u crkvicama svjedoče o povijesti. I one o replici Gutenbergove tiskarske preše u Roču. I o Humu – najmanjem gradu na svijetu. Budi dio veselog turističkog mnoštva koje s lokalnim stanovništvom u Humu prati izbor župana na leto dan. Izaberi svoje slovo i imat ćeš uspomenu na davni glagoljaški svijet.