Etnoland Dalmati -

Pakovo selo

EDEN Finalist 2007/2008

Etnoland Dalmati - Pakovo selo

ETNOLAND! Kultura i hrana. Doživi VIŠE!

U Etnolandu Dalmati doznat ćete zašto se drniški pršut smatra vrhunskom delicijom, u čemu je tajna pakovačkog sira i što je toliko primamljivo u jelima ispod peke i u domaćem kruhu. Želite li provesti dan u prirodi ovaj je tematski park odličan izbor. Smješten je na pola puta između Šibenika i Drniša u Pakovom Selu, a samo desetak kilometara udaljen je od Nacionalnog parka Krka. Etnoland Dalmati jedinstveni je spoj kulture, tradicije i povijesti, nudi nesvakidašnji susret sa starim obrtima i izvornim običajima pa je svojevrstan spomenik kulturnoj baštini Dalmatinske zagore.

 

Priča o načinu života u dalmatinskom zaleđu započinje u autentičnoj dalmatinskoj kući. Tu su konoba s punim drvenim bačvama i "maštilima", stara spavaća soba, tkalački stan, blagovaonica i "kužina" s autentičnim namještajem i kuhinjskim priborom, a na tavanu je sušiona pršuta i mesa.

 

Vrt ispred kuće prepun je autohtonih začina i povrća, a u blizini je gospodarski dio za blago. U radionicama starih, već pomalo zaboravljenih, zanata upoznat ćete kamenoklesara, tkalju i drvodjelca, a na maloj dalmatinskoj tržnici možete kupiti autohtone proizvode ovog kraja. Da stanovnici šibenskog zaleđa i pored teškog života na škrtoj zemlji nisu zaboravljali zabavu, svjedoči „kolarište“ – tradicionalno mjesto na kojem su se okupljali i veselili uz pjesmu i ples.