Drniško zaleđe

EDEN finalist 2014./2015.

Drniško zaleđe

Drniš - neotkriveni dragulj ruralnog turizma

Zaveo je najzahtjevnija nepca, ponos je dalmatinskog zaleđa, u njemu se odražava tradicija i stil života, a najbolji primjerci čuvaju su se za posebne prigode. To je drniški pršut, delikatesa osebujne arome, blagog slanog okusa i jednolične crvenkaste boje, zaštićena EU oznakom zemljopisnog podrijetla. Sušen na snažnoj dalmatinskoj buri i dimljen blagim izgaranjem u prirodnim uvjetima, ovaj pršut nema konzervansa i aditiva, a jedini dodatak mu je morska sol.

 

Jednostavno ga morate kušati, kao i uostalom sir iz mišine, mladu janjetinu i topli i mirisni kruh ispod peke. Nećete pogriješiti sljubite li uz ova jela vrhunski merlot i debit.

 

Ovo nisu jedini aduti zbog kojih je Drniško zaleđe zaslužilo mjesto među hrvatskim finalistima Europske destinacije izvrsnosti na temu „Turizam i lokalna gastronomija“. Uživat ćete u nesputanoj prirodi Dalmatinske zagore, oduševit će vas Roški slap i otočić Visovac u Nacionalnom parku Krka, kanjon rijeke Čikole i planina Promina.

 

Drniški kraj iznimno je atraktivan biciklistima, planinarima, slobodnim penjačima, ljubitelji adrenalina neće propustit zip line, a oni koji nisu u top formi uvijek mogu uživati u pješačenju.

 

Ovo je zavičaj Ivana Meštrovića, kipara svjetskog glasa. Pored rodnih Otavica projektirao crkvu Presvetog Otkupitelja u kojoj je pokopan, a dio svoje ostavštine posvetio je i darovao rodnom kraju.