Daruvar - Bjelovar - Garešnica

EDEN finalist 2014./2015.

Daruvar-Bjelovar-Garešnica

Gastronomska i wellness-oaza pitomih krajolika i srdačnih ljudi

Smješteni na rubovima zelene Bjelovarsko-bilogorske županije, Daruvar, Bjelovar i Garešnica atraktivno su odredište za ljubitelje pješačenja i biciklizma, a ribiči i lovci vole ovaj dio Hrvatske. Tu vas čeka ugodna kontinentalna klima, staze za planinarenje, vožnja brdskim biciklom i jahanje. Na poučnoj stazi Lokvanjić možete promatrati ptice, a u okolnim šumama uživati u fotosafariju.

 

U pitomim bilogorskim selima stoljećima se proizvode mlijeko, vrhnje i odlični sirevi uz koje se savršeno sljubljuju vina iz brojnih vinarija na Daruvarskoj i Bilogorskoj vinskoj cesti. Raznolikost manjinskih kultura odrazila se i na bogatstvu okusa, pa će vas tu  ponuditi domaćim kruhom, gibanicama, moslavačkim brašnjačama, krvavicama, jelima od divljači, ribljim paprikašom, knedlama na pari, češkim bramborakom… 

 

Još su rimski carevi uživali u daruvarskim vinima i odmarali se na daruvarskim izvorima termalno-mineralne vode. Ovu su hedonističku tradiciju nastavili plemići, kraljevi i vojskovođe, a i danas j Daruvar jedno od najpoznatijih odredišta zdravstvenog turizma. Prepustite se blagodatima termalnih bazena, saunama, parnim kupeljima, opuštajućim masažama. 

 

Zahvaljujući raznolikosti lokalne gastronomije, vrhunskim vinima i bogatim sadržajima, Daruvar – Bjelovar – Garešnica finalisti su Europske destinacije izvrsnosti – EDEN 2012./2015. na temu kulturnog turizma.