Daruvar

EDEN finalist 2019

Daruvar

Kada jedan grad ima lječilišnu tradiciju dugu dvije tisuće godina, onda mu je sudbinski predodređeno mjesto među onima koje se pomno bira za dragocjene trenutke ugode, opuštanja i ugađanja sebi. Daruvar sa svojom slikovitom povijesnom jezgrom utopljenom u krošnjama drvoreda i parkova upravo je grad koji je svoj povijesni status stekao zahvaljujući geotermalnim vrelima, čija je ljekovitost nadaleko poznata po iscjeliteljskim svojstvima. Zbog toga su Rimljani svoje naselje osnovano na mjestu današnjeg Daruvara nazvali Aquae Balissae, što znači „vrlo jaka vrela”, koja su i do danas ostala najbolja pozivnica za sve one koji traže blagotvorno djelovanje toplih izvora.

 

Na ljekovitim geotermalnim izvorima izgrađene su još prije 250 godina blatne kupke koje su Daruvar pretvorile u poznato termalno lječilište, a taj je status stalnom nadogradnjom usluge, ponude i sadržaja grad zadržao sve do danas. Kupališno-lječilišna funkcija grada obnovljena je u drugoj polovici 18. stoljeća, kada je grof Antun Janković podigao dvorac s parkom i kupališne zgrade. Prirodna vrela s temperaturom vode od 39,2 do 47,5 Celzijevih stupnjeva te bogatstvo mineralnog blata bili su presudni za stoljetni značaj lječilišta, danas suvremene oaze opuštanja, odmora i zdravlja.

 

Danas ugledu Daruvara pridonose i uređenost prostora, zbog kojega je više puta proglašavan i najuređenijim malim gradom kontinentalne Hrvatske pa je pravi izbor putnika koji na odmoru žele regenerirati tijelo i duh te obnoviti snagu. Ponuda raznih kupki, sauna, masaža, tretmana lica i tijela, aromaterapija, bazeni s toplom termalnom vodom, baš kao i zdrava prehrana te uživanje u povoljnoj klimi i svježem zraku – sve je usmjereno zadovoljstvu posjetitelja koji žele ugoditi sebi.

 

No u Daruvaru i okolici može se uživati i u raznovrsnim originalnim programima poput kuhanja tradicionalne zimnice, branja grožđa s domaćinima ili pripreme soka od grožđa na tradicionalan način. Posjetitelji mogu kušati vino, sir i ostale lokalne proizvode u uređenim vinotočjima i kušaonicama, uživati u gastronomskoj ponudi na etno imanjima i tako doživjeti jedinstveni spoj prirode, plodova i truda ljudskih ruku.