Čakovec

Grad Zrinskih

EDEN finalist 2007/2008

Čakovec – grad Zrinskih

Grad po mjeri čovjeka

Najveća turistička atrakcija Čakovca, Zrinska garda čuvar je baštine hrvatske plemićke obitelji Zrinski. Ova povijesna postrojba s gardistima, topnikom i bubnjarskim orkestrom u raskošnim odorama plijeni pozornost gdje god se pojavi.

 

Da je Čakovec grad Zrinskih svjedoči Stari grad, točnije dvorac u centru grada koji je ova plemićka obitelj podigla u 16. stoljeću. U njemu je danas Muzej Međimurja s bogatim fundusom arheološke, etnografske i povijesne zbirke te likovne galerije. Zrinski su u Čakovcu stolovali od 1546. do 1670., dovoljno dugo da mu podare kulturnu i vjersku prepoznatljivost te oplemene njegov društveni život.

 

Čakovcem još i danas kruži legenda kako ispod Starog grada, od dvorca Zrinskih pa sve do crkve sv. Nikole leži zmaj Pozoj. Malo se o tome govori, no za njega su svi čuli i rado će vam prepričati priču kako ga je savladao Dijak Grabancijaš.

 

Moderni Čakovec na optimalan način spaja bogato povijesno naslijeđe i otvorenost prema novom i suvremenom. To je grad sporta i rekreativaca, iznimne infrastrukture, očuvanog i uređenog okoliša, otvorenih i srdačnih ljudi, odlične gastronomije i vrhunskih međimurskih vina.