Bilje

EDEN finalist 2006/2007

Bilje

Sigurna, mirna i atraktivna destinacija ruralnog turizma

Vole ga biciklisti, pustolovi, promatrači ptica, lovci i ribolovci… Način života u Bilju, baranjskoj općini na istoku Hrvatske, duboko je vezan uz Kopački rit, močvarno područje na sutoku Dunava i Drave. Ovaj park prirode prostor je jedinstvene ljepote, bogatog biljnog i životinjskog svijeta. Možete ga razgledati vodenim putem, pješačkim stazama i prometnicama tijekom čitave godine.

 

Godit će vam život na selu, uživat ćete u domaćinskoj atmosferi i specijalitetima poput fiš-paprikaša, ribljeg perkleta ili šarana u rašljama. Tu je tijekom ljeta, za vrijeme lova boravio i Eugen Savojski koji je u Bilju u 18. stoljeću sagradio dvorac. Navodno je njegov arhitekta bio Johann Lucas von Hildebrandt, isti onaj koji je za princa Eugena Savojskoga gradio glasovitu bečku palaču Belvedere.

 

U ovom kraju poznat je i kompleks Dvorac Tikveš iz 19. stoljeća kojeg su izgradili članovi obitelji teschenske loze Habsburgovaca. Rezidencijalni objekti – novi i stari dvorac, kapelica Papinog blagoslova, restoran i smještajni kapaciteti okruženi su šumama i perivojima. Ovo je atraktivno lovačko odredište posjećivali su brojni državnici i slavne osobe.