Lika – Karlovac – netaknuti raj opuštajuće tišine

Lika – Karlovac – netaknuti raj opuštajuće tišine

Lika opaja nedirnutom prirodom i zapanjujućom tišinom, koja čovjeku omogućava da bolje osluhne i prirodu i sebe samoga. Terapeutski učinak tišine osjeti se čim s morske strane zakoračite u zeleni prostor šuma i livada ostavljajući za sobom obrise otoka Raba, Krka i Cresa.

 

Lički zrak, nastao miješanjem sure planinske i blage mediteranske klime, posebnih je svojstava. Ima nižu razinu i tlak kisika te nižu razinu vlage. Tamošnji ljudi zahvaljujući takvom zraku postaju i ostaju krepki, dugovječni i zdravi. Sljubljen s ličkom vodom, lički zrak čini dobitnu kombinaciju za sve one koji lijek protiv stresa i duševne iscrpljenosti koju nameće svakodnevica traže u prirodi.

 

Plitvička jezera, najstariji hrvatski nacionalni park i jednu od najljepših prirodnih znamenitosti Europe čine 16 prekrasnih jezera i brojni slapovi u predivnom okruženju bogate i često endemske flore i faune. Tamo možete pronaći čak 58 vrsta orhideja među kojima je i gospina papučica, najljepša orhideja Europe.

Ljubitelji pješačenja mogu uživati u Parku prateći označene pješačke staze, a za bicikliste su osmišljene i obilježene biciklističke staze jednosmjernih ili kružnih ruta različitih duljina i zahtjevnosti.

Plitvice
Ivan Čorić
Plitvice

Uz Plitvička jezera najljepši dio Like predstavlja dolina rijeke Gacke, kojaizvire na jednom kraju Gackog polja, a ponire na suprotnome.

 

Lika ima još jednu vrijednu znamenitost, malo selo Smiljan nedaleko od Gospića, u kojem je 1856. rođen svjetski proslavljen genijalni izumitelj, fizičar i futurist Nikola Tesla, najpoznatiji po doprinosu u dizajnu suvremenog sustava napajanja naizmjeničnom strujom. U Smiljanu je Tesli u spomen otvoren istoimeni memorijalni centar.

 

Karlovac, grad na sutoku četiriju rijeka, Korane, Kupe, Mrežnice i Dobre, podignut je u 16. stoljeću radi obrane od turskih osvajača kao gradska jezgra s tvrđavom u obliku šesterokrake zvijezde. Takav tlocrt imaju još samo dva grada u Europi. Zahvaljujući cestama Karolini, Lujzijani i Jozefini, izgrađenima u 18. i 19. stoljeću, Karlovac je bio najvažniji trgovački grad između Jadrana i Podunavlja tog vremena.

U okolici Karlovca možete uživati u lovu i ribolovu, kanuingu i raftingu na brzacima i slapovima neke od četiriju spomenutih zelenih rijeka ili u fotosafariju u šumama Ozlja i Draganića pa sve do Modruša, Kleka i Petrove gore.

 

Linden Tree Retreat & Ranch
Linden Tree Retreat & Ranch
Linden Tree Retreat & Ranch

Ljubitelji jahanja mogu pak odabrati neki od jednodnevnih i višednevnih izleta koje nudi nekoliko lokalnih konjičkih klubova, a u ponudi je i rekreativno jahanje u terapijske svrhe.

 

Rijeka Dobra najduža je hrvatska ponornica, koja nakon poniranja u Ogulinu izvire kod sela Gojak, gdje pojačana vodom Zagorske Mrežnice stvara najuzbudljiviju dionicu raftinga u Hrvatskoj. Uz rijeku Dobru smješten je kupališni centar u kojem možete uživati u plivanju ili vježbanju u bazenima s izvornom termalnom vodom, koja svojim oligomineralnim sastavom izrazito pogoduje radu srca, bubrega, dišnih puteva, poboljšava opće zdravstveno stanje i kondiciju te uspostavlja ravnotežu centara u centralnom živčanom sustavu.

 

Pružatelj usluga