Kvarner – kolijevka zdravog disanja i zdravog sna

Kvarner – kolijevka zdravog disanja i zdravog sna

Kad je zdravstveni turizam u pitanju, Kvarner je na glasu kako po terapijama inhalacijom tako i po sve složenijim zdravstvenim uslugama.

Čist zrak obogaćen morskim aerosolom u spoju sa suncem te blagom mediteranskom klimom i terapijski djelotvornom vegetacijom predstavlja dobitnu kombinaciju za razvoj zdravstvenog turizma na tom području.

 

Stoga su potkraj 19. i početkom 20. stoljeća otvorena klimatska lječilišta u Opatiji, Crikvenici, Velom i Malom Lošinju, na Rabu i u goranskim središtima, Skradu i Delnicama.

Njihovu vrijednost prepoznali su tadašnji europski plemići, carevi i međunarodna elita poput književnika, glumaca, umjetnika i imućnih ljudi koji su tamo odlazili radi blagotvornih učinaka inhalacijskih tretmana, ali i odmaka od svojevrsnog stresa toga vremena.

 

Prepoznaju to danas i građani mnogih europskih zemalja koji, prema tvrdnjama liječnika, uslijed kompjuterizacije i modernizacije društva ne dišu i ne spavaju koliko i kako trebaju.

Nakon obavljenih dijagnostičkih postupaka u vrsnim dijagnostičkima centrima u Rijeci, na Kvarneru možete napuniti pluća i aktivirati se kroz programe aktivnog turizma poput trčanja, pješačenja ili vožnje biciklom na obroncima Učke, u Gorskom kotaru ili na Krku, Rabu, Cresu i Lošinju.

 

Na otoku Lošinju, na kojem ne postoje alergeni biljnog podrijetla u aerosolu, u okruženju potpuno čistog zraka prve kvalitete te blago stimulativne klime koja potiče samoregulaciju imunosnog sustava organizma i zaustavljanje upalnih procesa, mogu se olakšati tegobe disanja kroz maštovite tjedne programe i radionice za liječenje dišnih putova i astme, alergija i psorijaze. Blage zime i ne suviše vruća ljeta uz dominantan utjecaj mora te obilje biljnih vrsta i egzotičnih biljaka, koje su sa svojih putovanja u taj kraj donijeli nekadašnji lošinjski pomorci, pripomogli su da povijesno Veli i Mali Lošinj budu proglašeni klimatskim lječilištima. Uz tradicionalne programe plućne rehabilitacije u posljednje su vrijeme razvijeni anti-stress programi kao i programi za čišćenje organizma, regeneraciju energije i tjelesne vitalnosti.

Opatija
Hrvoje Serdar
Opatija

Opatija, koja je 1889. godine odlukom austrijske vlade proglašena prvim morskim lječilištem i kupalištem na Jadranu, profinjena je destinacija s više od 170 godina turističke tradicije, u kojoj se ocrtava čudesan spoj zelenila lovora, plavetnila mora i očaravajućeg mira.

Inače, duljom turističkom tradicijom od opatijske u Europi se može podičiti samo Francuska rivijera. Smještena u hladu zaljeva podno Učke, Opatija je prožeta poviješću i elegancijom u kojoj se bogata arhitekturska baština isprepliće s nadahnjujućom vegetacijom u parkovima s magnolijama i kamelijama, zaštitnim znakovima toga grada.

U segmentu wellnessa well-beinga na opatijskoj rivijeri može se naći zaista sve: od opuštanja u bazenima s toplom morskom vodom, od kojih neki čak imaju pogled na more, preko turskih kupelji, finskih sauna, solnih kupelji, ledenih fontana sve do egzotičnih masaža školjkama i aromamasaža.

Povijesno gledano, Opatija je značajna destinacija lječilišnog turizma zahvaljujući dugoj tradiciji ustanova koje nude programe iz segmenta talasoterapije s inhalacijama morskom vodom, podvodnim i vibracijskim masažama, toplim morskim kupkama, individualnom i grupnom medicinskom gimnastikom, tretmanima mršavljenja i oblikovanja tijela te elektroterapijama i termoterapijama.

 

Crikvenica, antičkog imena Ad Turres, nekad jedno od ključnih mjesta na rimskoj cesti od Italije do Dalmacije, danas je morska rivijera s nizom gotovo urbanističkih spojenih turističkih mjesta, Selcem, Dramljem i Jadranovom. Organizirani turistički razvoj počinje daleke 1888. godine izgradnjom prvog javnog kupališta te prvog hotela s hidroterapijom 1891. godine. Čist zrak bez štetnih alergena, smoga ili industrijske prašine uz čisto more, suha, vedra i topla ljeta te blage zime sa zdravim i lokalno uvjetovanim sustavom vjetrova, blagotvorni su za sve one koji pate od poteškoća s disanjem.

Danas je Crikvenica međunarodno poznata po ustanovi za liječenje respiratornih organa i lokomotornog sustava i rehabilitaciju u sklopu koje se posebna važnost pridaje upotrebi blagotvornih učinaka morske vode pa se hidrokineziterapija provodi u bazenu s toplom morskom vodom te u Hubbard kadi.

Rab
Ivo Biočina
Rab

Otok Rab, koji broji više od 2470 sunčanih sati godišnje, poznat je po iznimno povoljnim mikroklimatskim uvjetima. Grad Rab utemeljen je u doba Rimskog Carstva, a današnji oblik dobiva u srednjem vijeku kada postaje urbano središte opasano zidinama.

 

Problemi sa snom, koje danas ima velik dio svjetskog stanovništva, mogu se riješiti programima zdravog spavanja razvijenima u pitoresknom Lovranu te šetnjama šumskim stazama i boravkom u prostranstvima Gorskog kotara tijekom cijele godine. Više od polovine Gorskog kotara, u kojem je čovjek samo dotaknuo prirodu i prepustio joj prevlast, prekriveno je šumom. Upravo zbog stoljetnih goranskih šuma, prelijepih livada, pašnjaka, bistrih rijeka i jezera, špilja i planinskih vidika zovu ga i Zelenim srcem Hrvatske.

Osim za planinare i lovce, Gorski kotar odredište je i za one koji žude za mirom, tišinom i istinskom prirodom.

 

Ortopedska dijagnostika i zahvati mogu se učinkovito obaviti u Matuljima u blizini Opatije i u Lovranu, a rehabilitacija u renomiranom centru u Selcu blizu Crikvenice, gdje se poslije takvih zahvata uspješno oporavljao velik broj sportaša i sportašica iz gotovo stotinjak zemalja svijeta. Naime, Selce, srce crikveničke rivijere, idealno je mjesto za tjelesnu rehabilitaciju zbog mikroklime sa mnogo sunčanih dana, u kojoj se miješaju čisti gorski i morski zrak što u konačnici omogućava znatno kraći i uspješniji oporavak.

Oni koji pak žele rehabilitaciju u prirodnim uvjetima i na otvorenome, zbog blagotvornih učinaka ljekovitog blata odlaze na plažu Meline u Šilu na otoku Krku, koji je u antičko doba nosio naziv Insula Aurea – Zlatni otok. Otok je to zanimljivog krajolika i dinamične povijesti te vrijedne povijesne baštine u vidu Bašćanske ploče, najznamenitijega hrvatskoga pisanog dokumenta na glagoljici i spomenika hrvatske rane pismenosti iz 1100. godine te čuvene sorte vina Vrbnička žlahtina.

 

Govoreći o zdravstvenom turizmu na Kvarneru, nezaobilazno je spomenuti kako je ta regija danas i epicentar pružanja stomatoloških usluga svih razina složenosti. Brojne certificirane stomatološke poliklinike i dentalni centri nude cjelovitu uslugu te se odlikuju primjenom vrhunskih materijala i visokokvalitetnim stručnim kadrom, što ih čini konkurentnima na europskom i svjetskom tržištu.