Istra – povijesna oaza pozitivne energije

Istra – povijesna oaza pozitivne energije

Boravak u Istri već sam po sebi predstavlja odmak od svakodnevnog stresa i bijeg u željeni mir.

Čaroban istarski poluotok na sjevernoj obali Jadrana, čudesne palete crvenog, sivog i bijelog tla, prožet mističnim pričama o stvarnim i legendarnim osobama i bićima smiruje, nadahnjuje i puni energijom već pri prvom doticaju.

 

Plodnom crvenom istarskom zemljom može se pješačiti, trčati, voziti bicikl brojnim označenim stazama i putovima ili pak uživati u tenisu na nekom od istarskih teniskih terena.

Tijekom ili po završetku aktivnog dana dobro je kušati istarska maslinova ulja poznata po hranjivosti i ljekovitosti, koja se po izvrsnosti ubrajaju među najbolja u svijetu, istarska vina ili pak specijalitete od tartufa, cijenjenog zahvaljujući afrodizijačkim svojstvima.

 

Osim na površini, Istra pulsira i u svojem kraškom podzemlju, kojim pored podzemnih rijeka prolaze tri zmajeve brazde, energetski tokovi koji poput meridijana opasuju Zemlju i opskrbljuju je pozitivnom energijom. Stoga ne čudi da su u Istri djelovali i drevni alkemičari kao što su Pietro Bono (lat. Petrus Bonus), talijanski srednjovjekovni liječnik i alkemičar iz 14. stoljeća, autor djela „Pretiosa margarita novellaˮ iz 1330. te učitelj i alkemičar Daniel Istranin (Daniele di Bernardo del Pozzo da Capodistria) iz 15. stoljeća.

Poreč
Hrvoje Serdar
Poreč

Revitalizaciji uvelike pridonosi niz opuštajućih wellness-zona u hotelima u Umagu, Rovinju, PorečuNovigradu, Rapcu, Bujama, Motovunu, Brtonigli ili pak Balama.

 

Umag, nedavno proglašen Europskim gradom sporta za 2018. godinu, nekad je bio omiljeno ljetovalište rimskih plemića, a danas je svjetski poznat po teniskom turniru ATP Croatia Open Umag te po mnogobrojnim teniskim igralištima.

Za vrijeme boravka u Poreču, gradu starom više od dvije tisuće godina koji se diči Eufrazijevom bazilikom uvrštenom 1997. na popis UNESCO-ove svjetske kulturne baštine, možete istraživati vinske ceste te ceste maslinova ulja i medne točke, ali i uživati u ekstremnim sportovima kao što je paragliding, skakanje s padobranom ili panoramski let.

 

Rovinj, koji mnogi smatraju najromantičnijim kutkom Mediterana, šarmantan je gradić prožet uskim ulicama i malim slikovitim trgovima. U Rovinju se može uživati u raznovrsnim programima aktivnog odmora poput jedrenja, jahanja, ronjenja, kayakinga, biciklizma ili pak tenisa.

 

U lječilišnoj ustanovi u Livadama, smještenima u dolini rijeke Mirne, podno drevnoga povijesnog grada Motovuna, koje su tek 40-ak kilometara udaljene od granice s Italijom, a 30-ak kilometara od Poreča, možete se liječiti visoko sumpornom te optimalno radioaktivnom toplom vodom poznatom od antičkih vremena. Sadrži čak 14 vrsta minerala te je znanstveno i u praksi dokazano da pospješuje oporavak i liječenje mnogih bolesti. 

Arena, Pula
Ivo Biočina
Arena, Pula

Pula, poznata po monumentalnom rimskom amfiteatru, održava i razvija tradiciju hrvatske hiperbarične medicine, specifične medicinske grane koja se bavi liječenjem bolesti primjenom kisika. Riječ je o ugodnom i bezbolnom procesu koji se temelji na udisanju hiperbaričnog kisika pri povišenom tlaku u barokomorama, presudnom kako u pružanju pomoći roniocima tako i u liječenju otvorenih rana i čitavog niza bolesti prouzročenih nedostatkom kisika.

 

Zahvaljujući povoljnom geografskom položaju Istra se odavno pozicionirala i kao jedno od najznačajnijih odredišta u segmentu dentalnog turizma. Dentalni centri i klinike u Poreču, Rovinju, Puli i ostalim istarskim destinacijama nude široku paletu visokokvalitetnih usluga iz gotovo svih stomatoloških grana.