Dalmacija – Šibenik – fascinacija vodom kao pokretačem svega

Dalmacija – Šibenik – fascinacija vodom kao pokretačem svega

Susret sa Šibenikom i njegovom regijom susret je s bogatom, dugom i uzbudljivom poviješću, zanimljivom krajobraznom sadašnjošću šibenskog zaleđa i uzbudljivoga kornatskog arhipelaga te stotinom nijansi zelene boje u prelamanju sunčevih zraka na rijeci Krki. Upravo voda obilježava regiju Dalmacija – Šibenik.

 

Šibenik je prvi grad na Jadranu koji su osnovali Hrvati (1066.) te ujedno i prvi grad u svijetu koji je dobio javnu električnu rasvjetu (1895.), dok je prva hidroelektrana u Europi izgrađena upravo u njegovu zaleđu, na slapovima rijeke Krke, a puštena je u pogon svega dva dana nakon prve hidroelektrane na svijetu, one na slapovima Niagare.

Šibenik, katedrala
Zoran Jelača
Šibenik

Oni koji se odluče za aktivni odmor i uživanje u vožnji biciklom, naći će ono što traže na više desetaka staza u regiji Dalmacija – Šibenik. Ljubitelji morskih aktivnosti uživat će ovdje u jedrenju ili windsurfing obilasku kornatskih otoka i otočića.

 

Opuštanje nakon intenzivnih aktivnosti na moru i kopnu nude wellness-centri hotela u Šibeniku, Vodicama i Primoštenu u vidu, primjerice, finskih i mediteranskih sauna, sportskih, dubinskih, anticelulitnih i indijskih masaža, masaža vrućim kamenjem, anti-stress masaža cijelog tijela, masaža toplim maslinovim uljem ili pak maski za tijelo od morskih algi.

 

Primošten, pitoreskni turistički gradić, poznat je po čuvenoj sorti crnog vina Babić, koja zrije u slavnim primoštenskim vinogradima čija je velika fotografija postavljena u zgradi Ujedinjenih naroda, i to kao svjetski primjer simbola rada i održivog razvoja.

 

Grad Vodice, dosad uglavnom epicentar aktivnog odmora, zabave i relaksacije te nautičkog turizma, razvio se i u relevantno odredište dentalnog turizma zahvaljujući dentalnim centrima koji nude visokokvalitetne i specijalizirane stomatološke usluge uz upotrebu najnovije tehnologije.

Skradin
Ivo Biočina
Skradin

Skradin, gradić na ušću rijeke Krke u more, svojevrsni je čuvar „vodenogˮ ulaza u Nacionalni park Krka. Bribirska glavica, najznačajniji arheološki lokalitet udaljen oko 15 kilometara od Skradina, poznatiji pod nazivom hrvatska Troja, prati povijest života na tom području i to od pretpovijesti pa sve do kasnoga srednjeg vijeka.

 

Pružatelj usluga