Dalmacija – Dubrovnik – terapeutski utjecaj umjetnosti i ljepote

Dalmacija – Dubrovnik – terapeutski utjecaj umjetnosti i ljepote

Dubrovnik, jedan od najljepših gradova Europe, broji više od 2500 sunčanih sati godišnje, a po trajanju insolacije nalazi se pri samom vrhu ljestvice europskih gradova. S obzirom na arhitekturu i bogato kulturno nasljeđe nazivaju ga biserom Jadrana.

 

Dubrovnik i dubrovačka regija vrve od artefakata umjetnosti i ljepoteneovisno o tome je li riječ o zaštićenim povijesnim jezgrama svjetskog ili nacionalnog značaja poput Dubrovnika, Korčule, Cavtata i Stona, fortifikacijskim objektima kao što su kule, zidine i utvrde, civilnim građevinama poput kneževih dvorova i palača ili pak sakralnim objektima.

Mali Ston
Ivo Biočina
Mali Ston

Veličanstvene zidine grada Stona drugi su po dužini sačuvani fortifikacijski sustav u svijetu nakon Kineskog zida, građen i dograđivan više od četiri stotine godina. Posebnu draž tom ambijentu daju stonske solane, najstarije u Europi i najveće sačuvane na Mediteranu. Nadaleko su poznate i čuvene stonske kamenice, čiji uzgoj u malostonskom zaljevu vuče podrijetlo još iz rimskih vremena, a koje se najčešće, i zbog svojih afrodizijačkih svojstava uživaju sirove, začinjene s malo limunova soka.

 

Nematerijalna kulturna baština obuhvaća Dubrovačke ljetne igre i Festu sv. Vlaha pod zaštitom UNESCO-a te Festival viteških igara i povijesno upućivanje na opus Marka Pola, istraživača i putopisca iz grada i istoimenog otoka Korčule.

 

Kad se oči i tijelo umore od razgledavanja ljepote, na raspolaganju su wellness-centri u nizu hotela u Dubrovniku, Cavtatu te Pomeni na otoku Mljetu. Poznato je da su wellness-centri, posebice oni u dubrovačkim hotelima, osvajali prestižna domaća i inozemna priznanja za visoku kvalitetu ponude. Osobita pažnja posvećuje se prirodnim elementima, minimalističkom dekoru interijera i glazbi koja, stvarajući smirujući ugođaj, podržava raznovrsne tretmane psihofizičkog opuštanja.

Korčula
Ivo Biočina
Korčula

Kad je riječ o lječilišnom segmentu, ističe se otok Korčula, jedan od najpošumljenijih otoka na Jadranu, s razvedenom obalom punom većih i manjih uvala, pješčanih plaža te čak 40 otočića. Unutrašnjost otoka obiluje samoniklim aromatičnim i ljekovitim biljem koje se često upotrebljava u liječenju različitih tegoba, posebice poteškoća s probavnim traktom. U uvali Kale u okolici grada Vele Luke nalaze se izvori ljekovitog mulja te radioaktivne vode što daje jedinstvenu kombinaciju koja ublažava i liječi kronične reumatske, neurološke i ginekološke smetnje. Saznanja lokalnog stanovništva potvrđena inozemnim istraživanjima dovela su do razvoja posebne ustanove za suvremenu fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, koja sve svoje programe temelji upravo na tim prirodnim blagodatima.

 

Čuveno je i ljekovito blato u uvali Blace u Trpnju na poluotoku Pelješcu koje je, prema rezultatima niza ispitivanja, izuzetno učinkovito zahvaljujući svojem antimikrobnom, protuupalnom i biostimulacijskom djelovanju na regeneracijske procese.