Središnja Hrvatska

Središnja Hrvatska

Središnja Hrvatska daleko je najveća turistička regija s mnogo prekrasnih očuvanih seoskih naselja i povijesnih malih gradova. Posavina, Pokuplje i Turopolje pružaju užitak u seoskim domaćinstvima koja se nalaze u drvenim „hižama” od hrastovine, koje čuvaju stoljetnu narodnu umjetnost, iskustvo, znanje i vještinu građenja i obrade drveta. Nove ih generacije čuvaju i prilagođavaju današnjim uvjetima stanovanja i turističkim pravilima za ugodan boravak turista. Ako govorimo o gastronomiji, pravilo je života u Posavini jednostavno – jesti mnogo i dobro. Bogatu ponudu tradicionalnih domaćih jela naših lokalnih ugostitelja upotpunjuje ozračje seoskog domaćinstva koje svakako morate iskusiti, a odmor u posavskim drvenim kućama predstavlja nezaboravan doživljaj.

 

Posjetite Park prirode Lonjsko polje i prenoćite u jednoj od mnogobrojnih drvenih seoskih kuća koje su obnovljene za turističku namjenu u naseljima Lonjskog polja. Ovo je idealno mjesto za rekreaciju. Vožnja biciklima uz rijeku Savu, pješačenje po parku prirode, posjeta Europskom selu roda i još mnoge druge aktivnosti mogu vas umoriti, ali opustit će vas vožnja brodom, solarnim čamcima ili kanuima.

Central Croatia

Ako ste se odlučili za rekreaciju i kulturu, posjetite grad Sisak – mnogi tragovi rimske civilizacije vidljivi su i danas, a posjet Gradskom muzeju upoznat će vas s povijesnom slojevitošću ne samo ove regije nego i cijele ruralne Hrvatske. Velika Gorica nalazi se 16 km južno od Zagreba. Središte je Turopolja, velikog povijesnog i kulturnog nasljeđa, ekološki očuvanog okruženja. Preporučujemo i Samobor, koji je turistički najprivlačnije mjesto u Zagrebačkoj županiji i kolijevka hrvatskoga planinarstva. Medu sladokuscima posebno su poznate samoborske kremšnite.

 

U itinerer za središnju Hrvatsku uključite i brežuljkasti kraj Hrvatskog zagorja i ravničarsko podneblje Podravine! Osim seoskih romantičnih kućica u kojima turisti mogu uživati u bogatoj kulinarskoj ponudi domaćina, posjetite i Krapinu i Muzej krapinskih neandertalaca. U sjeverozapadnom dijelu središnje Hrvatske posjetite grad Varaždin koji je pun turističkih događanja i iznenađenja. Važno je kulturno i društveno središte i naširoko je poznat kao grad baroka i glazbe. Smješten je uz obalu rijeke Drave, pa ako ste gost na seoskom domaćinstvu varaždinskog kraja s pogledom na rijeku Dravu, uživajte u raznolikoj turističkoj ponudi.

Kada ste već u ovom dijelu regije, svakako posjetite grad Čakovec. Turistima se uz povijesnu jezgru starog grada, dvorac Zrinskih i franjevački samostan nudi izvrsna gastronomska ponuda, sportske i izletničke aktivnosti te brojne manifestacije.

 

U Koprivnici avanturisti mogu uživati u tradicionalnom lovu, ribolovu, planinarenju ili vožnji biciklom, dok oni manje skloni avanturama imaju veliki izbor restorana koji njeguju podravsku kuhinju. Ako se vozite biciklom zaustavite se u Hlebinama, gdje je nastala hlebinska slikarska škola naivnog slikarstva. Nedaleko je i Đurđevac, gradić s bogatom kulturno-povijesnom prošlošću, a glavni je turistički događaj Legenda o picokima, scenski prikaz napada Osmanlija na Stari grad i njegova obrana.

 

Sva mjesta središnje Hrvatske povezuju vinske ceste: Plešivička, Zelinska i Samoborska, Međimurska, Moslavačka, Daruvarska, Đurđevačka, Koprivnička i vinske varaždinske ceste. Pozivamo vas da opet dođete kako biste upoznali život ruralne sredine nekada i sada, jer uz sve što ste stigli doživjeti u središnjoj Hrvatskoj, ostaje vam da posjetite veliki broj muzeja i etnozbirki u selima i malim gradovima koji su svjedoci kulturno-povijesnih sudbina.