Slavonija

Slavonija

Dobro došli u Slavoniju – turističku ruralnu regiju koju krase prirodni, kulturni i ekološki očuvani resursi, široka i plodna polja, hrastove šume, slikovita vinogorja i velike rijeke Dunav, Sava i Drava te močvare i nježna zelena brda.

 

Seoska naselja Slavonije plijene svojom slikovitošću i sačuvanom tradicijom građenja. Mnoge kuće građene opekom tijekom 19. st. zadržale su do danas svoj izvorni izgled i danas su u njima najljepša turistička seoska domaćinstva nastala stručnom i pažljivom obnovom. Uz romantične zvuke tamburice, šarene izvorne folklorne nošnje i manifestacije, a nadasve ukusne i jedinstvene kulinarske specijalitete, Slavonija će svakom gostu pružiti nezaboravne trenutke odmora. Domaćini će vas uključiti, ako poželite, u poljoprivredne aktivnosti na svojim gospodarstvima, vozit će vas kočijom, prezentirati stare običaje, organizirati kuharske prezentacije, jahanje, promatranje ptica, vožnju plovilima, pješačenje, bicikliranje i mnoge druge aktivnosti, ovisno o području na kojem ste gost.

Slavonia
Autor fotke

No to nije sve! Slavonija se ponosi svojim gradovima antičke tradicije. Ako ste posjetili iločke vinske podrume i kušali božanstvena vina, odsjeli u seoskim domaćinstvima okolice i uživali u kulinarskim delicijama, ne zaboravite posjetiti muzeje u Iloku i Vukovaru te Muzej vučedolske kulture u Vučedolu.

 

Kada ste se dovoljno nauživali domaćih delicija i druženja sa svojim domaćinima u obiteljskim seoskim domaćinstvima najistočnijeg dijela Slavonije, krenite u vinkovački kraj, opustite se uz razgledavanje kulturno-povijesne baštine grada Vinkovaca, antičke Cibale.

 

Za one romantičnije preporučujemo otkrivanje i posjet slavonskim i baranjskim dvorcima. Posjetite monumentalne sakralne građevine – konkatedralu u Osijeku i katedralu u Đakovu.

Turističke su znamenitosti Slavonije i međunarodne folklorne manifestacije, lokalni sajmovi i događanja.

 

Cijela Slavonija isprepletena je mrežom biciklističkih staza. Kroz nju prolaze čak dvije važne međunarodne rute: Dravska i Dunavska ruta, kao dio ruta EuroVelo 6 i EuroVelo 13. Slavonske biciklističke staze vode kroz polja, sela, šume, vinograde, izletišta i domaćinstva gdje se možete zaustaviti i okrijepiti poznatom slavonskom gastronomijom i vrhunskim vinima, ali i odsjesti u jednom od bike-friendly smještaja.

 

Možda će vam se činiti šaljivim, ali u pretežno ravničarskoj Slavoniji zahvaljujući veličanstvenom Papuku, Požeškoj gori, Psunju, Krndiji i Dilju doista je moguće planinariti, ići na hiking ili sportsko penjanje te pješačenje planinarskim i tematskim stazama.

 

Gostoljubivost domaćina u brojnim turističkim seljačkim domaćinstvima nadopunjuju potpuni doživljaj Slavonije i druga zadovoljstva kroz ponude kao što je vožnja kanuima na Dravi, Dunavu ili kroz Kopački rit, paintball, plivanje na gradskim kupalištima te u rijekama i jezerima poput đakovačkog jezera Borovik, orahovačkog jezera ili prirodnog jezera Đola u Dardi.

 

U Slavoniji i Baranji nalaze se i dva parka prirode: Kopački rit i Papuk. Kopački rit u Baranji jedan je od najvećih ornitoloških rezervata u Europi

 

Ako ste poželjeli slobodno turističko vrijeme provesti u šetnji parkom, a odsjeli ste u obiteljskom domaćinstvu valpovačke okolice, svakako prošećite kroz valpovački perivoj s park-šumom. Spomenike parkovne arhitekture s baroknim elementima, oblikovane još u 18. st., možete posjetiti u Virovitici i Slatini.

 

Nakon šetnje i opuštanja u parkovima preporučujemo kušanje vina u malim obiteljskim vinarijama te na vinskoj ruti Wine tour. Pinot, chardonnay, merlot, frankovka, graševina i traminac vina su kojima nazdravljamo i pozivamo: dođite opet!