Istra

Istra

Nemojte propustiti doživjeti ljepote Istre! Poluotok Istra turistička je regija u kojoj se na malom prostoru spajaju obalni i priobalni dio s unutrašnjošću te možete odabrati hoćete li se cijeli dan kupati ili uživati u unutrašnjosti Istre! Središnja je Istra ruralno područje smješteno u blizini mora, koje velikim dijelom karakteriziraju mali povijesni gradovi i seoska naselja te bogato povijesno, arhitektonsko i kulturno naslijeđe u ruralnom krajoliku.

 

Poreč i Pula su najveći gradovi istarskog poluotoka u kojima ćete naići na brojne tragove prošlosti. Vrijedi posjetiti Eufrazijevu baziliku u Poreču iz 6. st. koja je pod zaštitom UNESCO-a, pulski amfiteatar i njegove muzejske sadržaje, pulske utvrde iz vremena Austro-Ugarske Monarhije, Aquarium u Puli koji je smješten u utvrdi Verudela, Nacionalni park Brijuni i arheološke lokalitete te još mnoge druge kulturno-povijesne znamenitosti. Usput se odmorite uz vrhunske kulinarske i vinske delicije kako biste mogli nastaviti s razgledavanjem.

 

Udaljimo li se samo malo od obale, očarat će vas unutrašnjost Istre. Pruža vam se prilika da upoznate sve ljepote u brežuljkastom krajoliku: male gradove, srednjovjekovne utvrde, tradicijske kamene kuće u seoskim naseljima, crkvice i stare kaštele.

Istria
Ivo Biočina

Moramo vas upoznati s nekoliko tipova domaćinstava kako biste mogli lakše odabrati u koje želite poći. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poljoprivredna gospodarstva osim smještaja nude i uživanja u domaćoj hrani spravljenoj od vlastitih proizvoda. Ruralne kuće za odmor tradicionalne su istarske kuće, potpuno adaptirane, uz poštivanje uvjeta ambijentalnosti i upotrebu prirodnih materijala. Gostima se iznajmljuje cjelokupna kuća s pripadajućim prostorom, uz savršen mir i privatnost, ali neizostavni su kontakti i druženje s domaćinom. Ponude su domaćina iz tradicijske kuhinje raznovrsne: tjestenina, domaći kruh, pršut, panceta, domaće povrće, mliječni proizvodi, kompoti, kolači, maslinovo ulje, izvrsna vina, razne vrste rakija i prirodni sokovi, no tu nije kraj. Domaćini organiziraju radionice kuhanja i spremanja zimnice, berbu gljiva, sudjelovanje u branju lavande, a ako želite samo šetati ili voziti bicikl po prelijepoj okolici, i to možete. Ruralni B&B (engl. bed & breakfast) naziv je domaćinstva koje uz noćenje nudi i doručak spravljen od domaćih proizvoda. Gost i domaćin dijele životni prostor, a svatko je u svome sa zajamčenom privatnošću.

 

Uz razvijenu mrežu restorana s autohtonom kuhinjom Istra je ispresijecana vinskim cestama, pa tako posjetite najpoznatije u Bujštini, Buzetu i okolici, Poreštinu i Vodnjan s okolicom.

 

Kako biste se još bolje opustili i rekreirali u prekrasnoj Istri, ne propustite bajkovite izlete po unutrašnjosti. Posjetite Motovun, Motovunsku šumu s tartufima i dolinu rijeke Mirne. Na izletu vas očekuje Hum, najmanji grad na svijetu i srednjovjekovni gradić glagoljaške kulture, aleja glagoljaša između Roča i Huma, Buzet sa Zavičajnim muzejom, Grožnjan, Buje, Triban, Završje, Karojba, Oprtalj, Livade, Vižinada i Tar, istarski biseri u kojima morate zastati jer se svaki odlikuje kulturno-povijesnim vrijednostima, raznim događanjima i festivalima, ovisno o tome u koje ste vrijeme stigli.

 

U brdima Ćićarije očekuje vas opet nešto drugačija Istra. Možete planinariti i popeti se na najviši vrh Planik, s kojega se pruža božanstveni pogled na dio Istre do jadranske obale, na Učku, vrhove Gorskoga kotara te Kvarnerski zaljev.

 

No da biste obogatili vlastiti boravak u Istri, upoznajte tradiciju, običaje i ljude kroz mnogobrojne manifestacije, stanite, odmorite se i dođite opet!