Grad Zagreb

Grad Zagreb

Dođite u naš glavni grad – grad s bogatom povijesnom prošlošću, grad kulture, muzeja, koncerata, sporta, ugodnih ambijenata za druženje te ljubaznih i gostoljubivih građana!

 

Grad je pun zanimljivosti koje morate upoznati! U središtu vašeg razgleda neka budu povijesne stare jezgre Donji grad, Kaptol i Gornji grad, u kojima će te uočiti iznimnu raznolikost arhitekture. Središnje je mjesto Donjeg grada Trg bana Josipa Jelačića, glavni i najveći trg u Zagrebu. Pokraj samog trga nalazi se najpoznatija i najduža ulica grada Zagreba Ilica, koja se smatra glavnom zagrebačkom gradskom ulicom i trgovačkim središtem.

 

Posjetite prekrasan Botanički vrt koji posjeduje zbirku biljaka za znanstvena istraživanja. Najstariji park u Zagrebu nalazi se nedaleko od glavnog trga – ako krenete pješice, na Zrinjevcu ste za nekoliko minuta. Ne propustite pogledati i doživjeti još jedan park, Maksimir – prvi javni park u jugoistočnoj Europi, ali i jedan od prvih u svijetu. U parku je očuvana flora i fauna nizinskih šuma, a u njemu žive mnogobrojne biljne i životinjske vrste. U Maksimiru provedite ugodne trenutke u Zoološkom vrtu družeći se s različitim životinjskim vrstama.

 

Sigurno ste se umorili šetajući po prelijepim parkovima, pa prije no što krenete na Gornji grad, svratite u Tkalčićevu ulicu, popularno okupljalište svih generacija, najviše zbog niza primamljivih mjesta – kafića, restorana, slastičarnica.

City of Zagreb
Zoran Jelača

Na Gornji grad možete doći iz Tkalčićeve ulice, ali i uspinjačom, a gore vas čekaju nove znamenitosti! Iz Tkalčićeve ulice stižete na Kaptol – povijesno naselje koje je smješteno oko zagrebačke katedrale, sa starom arhitekturom, a u središtu se nalazi katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava, poznata jednostavno kao zagrebačka katedrala. Iz uspinjače pak dolazite pred baroknu crkvu sv. Katarine, a samo malo dalje nalazi se crkva sv. Marka te niz muzeja i galerija. Nipošto ne biste trebali preskočiti Klovićeve dvore, Muzej grada Zagreba te Kulu Lotrščak – vidikovac s kojeg se pruža predivan pogled na Donji grad. Ispod kule se nalazi Strossmayerovo šetalište, koje u svako godišnje doba ima svoje čari.

 

Ako vam nedostaje planinarenje u prekrasnoj prirodi, i to je moguće u Zagrebu. Svakako otiđite na Sljeme, vrh Medvednice. Medvednica je popularno zagrebačko izletničko mjesto do kojeg se može doći cestom ili pješice – planinareći.

 

Moramo spomenuti i Mirogoj koji je svakako vrijedno posjetiti – središnje zagrebačko groblje smješteno je na obroncima Medvednice, a smatra se jednim od najljepših groblja u Europi.

 

Legendarni kroničar Zagreba Zvonimir Milčec napisao je: „Dolac je najljepši, najmonumentalniji spomenik klopi, što ga Zagreb ima. Za gurmane ta je stara tržnica isto što i za bogomoljce katedrala.” Na mjestu današnje tržnice, na brijegu Dolac, nalazilo se staro, srednjovjekovno naselje koje su nastanjivali kmetovi. Današnja tržnica puna je domaćih proizvoda. Možemo s pravom ustvrditi kako je Dolac ruralna Hrvatska u malom jer na njega dovoze svoje proizvode obiteljska poljoprivredna gospodarstva i poljoprivredna gospodarstva iz cijele Hrvatske. Uživat će te u kontaktu s ljudima koji vam nude domaće voće, povrće i druge proizvode iz vlastitog uzgoja. Bacite oko na ribarnicu – i ona će vas oduševiti. Svježa riba kakvu samo možete poželjeti stiže od ribara s Jadrana.

 

Oko Dolca se nude kavane, dućani s delikatesama, vinski barovi i bistroi. Dođite i uživajte, jer to su najbolja mjesta za jutarnju kavu, druženje i doručak u gradu.

 

Zagreb zove – dođite opet ako niste sve vidjeli i okusili!

 

Nema rezultata