Dalmacija – Zadar

Dalmacija – Zadar

Regija Dalmacija – Zadar ističe se po svojim prirodnim ljepotama. More i plaže svuda su oko vas, ali ovaj put krenite putem prirodnih znamenitosti. Nacionalni park Paklenica najvećim se dijelom nalazi na području zadarske regije i prostire na primorskoj padini južnog Velebita, obuhvaća šire područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice te predstavlja iznimno vrijedan prirodni fenomen. Želite li boraviti u neposrednoj blizini Nacionalnog parka Paklenica u Starigradu i Selinama te zaselcima s obnovljenim kamenim kućama i očuvanoj tradicijskoj gradnji, čekaju vas mirne oaze gdje možete prenoćiti i odmoriti se. Domaćini će vas dočekati s bogatim izborom domaćih delicija iz vlastitih vrtova. U blizini je i pješačko-biciklistička staza koja povezuje Starigrad i Seline. Posjetiteljima se nude raznoliki programi kao što je Velebit fotosafari te upoznavanje s prirodnom i kulturnom baštinom područja južnog Velebita.

 

Petnaestak kilometara od Nacionalnog parka Paklenica udaljena su Vrata Velebita koja se nalaze u zagrljaju očuvane prirode Parka prirode Velebit. Idealno su polazište i boravište u srcu najveće planine Hrvatske – Velebita. Opustite se u domaćinstvima koja se prostiru svuda podno Velebita. Domaćini u svojim kamenim tradicijskim kućama nude, uz dobru hranu i razne aktivnosti u konobama i kušaonicama, izložbe pčelarstva te degustaciju meda i rakije, lokalnih specijaliteta.

 

Uživajte još malo u čudesnoj prirodi velebitskog kraja i nemojte zaobići kanjon rijeke Zrmanje. Na samo 40 km od grada Zadra, ovo mjesto nudi niz sportsko-rekreativnih i avanturističkih aktivnosti: kajak safari, vožnju brodom po Zrmanji, paintball, pješačke ture, off-road biciklističke ture i streličarstvo. I ovdje osim u rekreaciji možete uživati u autohtonom ambijentu uz birana jela autohtone kuhinje i sudjelovanje u degustacijama sira i vina. Gosti na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima mogu sudjelovati u poljoprivrednim aktivnostima, a i u očuvanoj i prirodno lijepoj okolici i u rekreativnim šetnjama, kupanju, vožnji čamcem i biciklom ili u planinarenju.

Dalmatia – Zadar
Ivo Biočina

Još je mnogo zanimljivosti na zadarskom području te vas pozivamo u dalmatinsko zaleđe, plodne i vinorodne Ravne kotare i Bukovicu s mnoštvom slikovitih mjesta i tradicijskih kamenih kuća, srednjovjekovnih crkava i tvrđava. U idiličnim mjestima mnogobrojne obitelji proizvode vrhunska vina pa krenite putem vina upoznajući autohtonu maraštinu, crljenak, debit i plavinu te se uvjerite u kvalitetu poznatih sorti merlot, cabernet sauvignon i syrah. Uz dobro piće ide i dobra hrana. Kozji ili ovčji sir, maslinovo ulje i pršut ovoga područja zadovoljit će i najzahtjevnija nepca. Domaćini rado za svoje goste organiziraju posjete kulturno-povijesnim i prirodnim znamenitostima u okolici.

 

Posjetite izložbu solarstva i magazini soli ako ste na otoku Pagu, a u gradu Ninu – nekadašnjem starom hrvatskom kraljevskom gradu – crkvenu riznicu zlata i srebra, Muzej soli, razne poučne staze soli te edukativne staze o ribarima.

 

Otoci zadarske regije iznenadit će vas svojom ponudom. Uz Dugi otok, slikoviti su otoci ove regije još Ugljan, Iž, Molat, Vrgada i Ošljak. T su i dva posebna zaljeva Jadranskog mora – Novigradsko i Karinsko more te Cerovačke špilje kod Gračaca – jedan od najvažnijih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Čeka vas neviđena divlja ljepota, raznolikost i nezaboravna avantura.

 

Na kraju istraživanja zadarske regije čeka vas grad Zadar i poziva vas da uživajte u njegovoj kulturnoj ponudi. Zadar je drevni grad, sagrađen na središtu hrvatskog Jadrana, prepun povijesnih i kulturnih znamenitosti.