Geopark Viški arhipelag

Geopark

Geopark Viški arhipelag

Rajska oaza Mediterana

Područje otoka Visa i njemu pripadajućih otočića – Biševa, Svetog Andrije, Brusnika, Jabuke i Palagruže – jedinstveno geografsko područje s lokalitetima i krajobrazima drugi je UNESCO-ov geopark u Hrvatskoj, nakon Papuka.

 

Viški je arhipelag geološki vrlo atraktivan predio sastavljen od formacija stijena zanimljivoga geološkog porijekla. Dijelovi arhipelaga, posebno oni oko jadranske crne piramide Jabuke i Brusnika, kao i unutrašnjost otoka Visa, izgrađeni su od vulkanskih stijena, koje su nastale prije 220 milijuna godina i kao takve su najstarije na Jadranu, za razliku od ostalih jadranskih otoka koji su izgrađeni od sedimentnih stijena.

Ivo Pervan / Geopark Viški arhipelag

Najduža polupotopljena morska špilja na Jadranu jest Medvidina špilja na otoku Biševu, a najposjećenija je svakako Modra špilja.

Geomorfološki su spomenici prirode Viškog arhipelaga i vulkanski otoci Jabuka i Brusnik, uvala Stiniva te Zelena špilja na Ravniku. Jabuka se smjestila 30 milja od Komiže i izgrađena je od magmatske stijene. Plovidba ovim akvatorijem prilično je nesigurna jer magnetit iz stijena remeti kompase, a sidrenje je otežano jer otok nema uvala i podmorje je duboko. Ipak, ovdje su svoj dom pronašle endemska crna gušterica i endemske biljne vrste.

 

Malo bliže Komiži nalazi se otok Brusnik, također izgrađen od magmatskih stijena, ali ono po čemu je karakterističan jest njegov pomalo izvanzemaljski izgled. Brusnički žali čine sivi oblutci različitih veličina, a u sredini otoka nalazi se usjek ispunjen morem koji su komiški ribari „prenamijenili” u bazene za čuvanje ulovljenih jastoga. Kao najudaljeniji otok arhipelaga, Palagruža je posebno zanimljiva jer je na njoj prvi put nađen jedinstveni mineral – pelagozit.

Aleksandar Gospić

Osim što je mnogi smatraju najljepšom plažom, viška uvala Stiniva uska je i dugačka, a okružuju je kamene stijene te je kao takva zaštićeni značajni krajobraz, kao i otok Ravnik, na kojem se smjestila atraktivna Zelena špilja.

Ivo Pervan / Geopark Viški arhipelag
Viški je arhipelag i jedna od deset posljednjih rajskih oaza na Mediteranu, a s otocima Mljetom i Lastovom čini Adriatic Blue Corridor – područje s najvećim biodiverzitetom na Jadranu. Ovdje obitava ukupno 126 vrsta ptica, od kojih treba istaknuti karakteristične pučinske vrste, kao što su Eleonorin sokol, kaukal i gregula, ali i jednu strogo zaštićenu vrstu – dobrog dupina.

Kontakt

Dalmacija – Split