Martinis Marchi Heritage Hotel

Martinis Marchi Heritage Hotel

Vizija koja svijetli

Posljednje godine 17. stoljeća bile su mračno vrijeme za Šoltu i okolni kraj, uz prijetnju Osmanskog carstva na istoku i sve češće gusarske napade s juga. A onda je u taj mrak, ponajviše zaslugama jedne obitelji, stiglo svjetlo.

 

Trojica braće iz plemićke obitelji Marchi od Mletačke republike 1703. dobili su dozvolu da na Šolti izgrade dvorac koji će štititi okolni kraj od opasnosti. Dvorac koji su sagradili 1708. dobro je poslužio toj svrsi, ali prava vrijednost koju je obitelj Marchi donijela otoku bila je nešto drugo: vizija, znanost, umjetnost i kultura, svjetlo doneseno iz europskih prijestolnica prosvjetiteljstva. Biblioteka Marchijevih brojala je više od 2700 vrijednih svezaka koje je Ivan Petar Marchi osobno odabrao za vrijeme svojih posjeta Veneciji i ostalim prijestolnicama Europe. Conte Ivan Petar začetnik je Ilirske akademije koja je za cilj imala njegovanje i razvijanje hrvatskog jezika, te dobrotvorne institucije Martinis Marchi koja je siromasima Splita nudila besplatno školovanje.

Dvorac i dom obitelji Marchi, u kojemu je danas smješten Martinis Marchi Heritage Hotel, u brojnim detaljima odražava napredno razmišljanje plemićke obitelji Marchi. Mir i svjetlost su ovdje oduvijek dobrodošli, o čemu svjedoče svjetlarnici na krovovima i prostrano, osunčano dvorište. Vizija Marchijevih još uvijek živi ovdje - i danas je tu biblioteka puna svezaka novijeg znanja, i danas nam u goste dolaze najveća imena suvremene književnosti da bi ovdje s vama razgovarali o umjetnosti. Još uvijek je ovo mjesto svjetla.

 

Okolica hotela, slikovita uvala Maslinica i netaknuta, djevičanska priroda i povijesno nasljeđe Šolte i okolnih otoka također nude prozor u neko jednostavnije, a istovremeno i bogatije vrijeme. Tajne ljepote Hvara, Brača, Visa i Šolte iznenadit će vas skrivenim, divljim i potpuno privatnim uvalama kakve danas znaju naći još samo domaći ljudi, tirkizno čistim morem i mirisima suncem opaljenog aromatičnog bilja i zimzelena - jednostavnom ljepotom prirode koja se ovdje ne mijenja već tisućljećima.

 

I ovdašnja je hrana takva - riba i masline, vino i med, jednostavne domaće namirnice od kojih su ovdje tijekom stoljeća naučili pripravljati fantastična, posebna i bogata jela. Kušajte ih, med još od antike smatraju vrhunskim.

Marjan Lešić / Martinis Marchi Heritage Hotel
I taj ćete isti akord bogate jednostavnosti, mira i promišljanja osjetiti posvuda, jer takva je Šolta i takav je hotel Martinis Marchi, mjesto vizionarske ostavštine koje svijetli put drugima.

Kontakt

Put Sv. Nikole 51
Maslinica, Grohote
21430
Dalmacija – Split