Lika - Karlovac

Lika - Karlovac

Šumovito područje Like puno je više od spojnice kontinentalnoga i primorskoga dijela Hrvatske. Taj će vas kraj zadiviti ljepotom i snagom prirode, pa njime, savjetujemo, nemojte samo proći vozeći se modernom autocestom, nego se tu i zaustavite.

 

Na putu iz središnje Hrvatske prema Lici ili, ovisno s koje strane dolazite, pri ulasku u nju, nalazi se grad Karlovac. Zaštitni su znak toga povijesnoga grada četiri rijeke. No, Karlovčani su tu svoju ljubav prema rijekama nedavno pretočili u jednu posebnu posvetu, slatkovodni akvarij Aquatica, koji je već postao pravi turistički hit i inspiracija za kreaciju zanimljivih programa i radionica. 

 

Na putu iz Karlovca prema srednjemu i južnome Jadranu prolazite kroz Liku, smještenu u središnjemu dijelu Hrvatske. Likom dominira planina Velebit, jedna od najljepših i najviših hrvatskih planina, čiji je sjeverni dio proglašen nacionalnim parkom. Taj najmlađi od osam hrvatskih nacionalnih parkova, svoj je poseban status dobio zbog raznolikosti krških oblika, živoga svijeta i krajobraza. O svim tajnama i ljepotama Velebita reći će i to da se i na njegovu južnome dijelu nalazi i Nacionalni park Paklenica, poznat po šumama crnoga bora, bogatome biljnom svijetu i krškim oblicima.

 

U Lici, u mjestu Smiljan rođen je veliki izumitelj Nikola Tesla, čijemu je životu i radu posvećen Memorijalni centar Nikola Tesla, smješten na ukupnoj površini od 13 000 četvornih metara.

Plitvice
Ivo Biočina
Plitvice

Lika je poznata i po rijekama ponornicama te po spiljama. Rijeka Gacka idealna je za sportove na vodi i još je jedan izazov za one koji planiraju team building programe. Iako Lika pruža velike mogućnosti za odmor i užitak kao i adrenalinske aktivnosti, njezin je najveći uskličnik najposjećeniji hrvatski nacionalni park – NP Plitvička jezera. Taj je status stekao 1949. godine, a njegova ljepota privlači turiste iz cijeloga svijeta. Za ljubitelje prirode sigurno će inspirativni biti konferencije i sastanci, za koje infrastrukturu i sve tražene sadržaje imaju tamošnji hoteli, poznati i po odličnoj gastronomskoj ponudi.

 

Za one koji žele boravak u netaknutoj prirodi, udisati svjež zrak i za najvećih ljetnih vrućina te priželjkuju okus prave domaće hrane, Lika je odličan izbor za konferencije i sastanke baš kao i za insentive i team building programe.