Kvarner

Kvarner

Kvarner je sjevernojadranska regija poznata po stoljećima dugome turističkom razvoju, ali i kolijevka hrvatskoga poslovnog turizma.

Regija Kvarner ujedinjuje otoke, priobalje, ali i zelenu, brdovitu unutrašnjost. Svaki od tih predjela ima kongresne kapacitete, a prirodne raznolikosti na vrlo maloj udaljenosti zanimljiv su spoj za održavanje poslovnih skupova, insentiva i team building programa svih vrsta i veličina. To je područje poznato i po odličnoj gastronomskoj ponudi i vinima, čije bogatstvo okusa također odražava ukupnu raznolikost toga kraja.

 

Prva asocijacija na poslovni turizam te regije upravo je grad Opatija, povijesno turističko odredište koje je razvoj započelo kao lječilište, a potom taj svoj ugled nadogradilo i razvojem MICE ponude. Turistička je povijest Opatije započela 1844. godine. Prvi je hotel otvoren 1885. godine, a te je iste godine na prvome kongresu balneologa donesena odluka da postane klimatsko lječilište, što je 1889. godine carskim ukazom i službeno postala. Time je započeo razvoj cjelogodišnjega opatijskog turizma, kojemu je prirodan nastavak bio i održavanje kongresa i drugih skupova.

Opatija
Marko Vrdoljak
Opatija

Opatija je danas snažna MICE destinacija s velikim brojem kongresnih dvorana. Puno je skupova koji se tu održavaju tradicionalno te su na izvjestan način njezin zaštitni znak.

 

Uz Opatiju svoju poslovnu budućnost u MICE industriji nalaze i druga poznata kvarnerska odredišta kao što je Crikvenica te turistička središta na otocima Krk, Rab, Cres i Lošinj i drugi.

 

Opatijska ponuda povezana je sa sadržajima obližnjega grada Rijeke, koji je reputaciji tranzitne luke uspješno pridodao ugled razvijenoga i uvijek dinamičnoga turističkog središta. 

 

Kvarner je poznat i po velikome broju priredaba od kojih je najveća svakako Riječki karneval, kojega je Sunday Times svojedobno uvrstio u sam vrh najatraktivnijih svjetskih događanja.

 

Kao svojevrsna suprotnost ili, još točnije, vrijednost više pomorskomu dijelu Kvarnera je gorje – zeleni Gorski kotar s Nacionalnim parkom Risnjak.