Upoznajte hrvatski nacionalni cvijet: simbol mira među narodima

Upoznajte hrvatski nacionalni cvijet: simbol mira među narodima

Munje boga Peruna

Prelijepi cvijet irisa rasprostranjen je čitavom zemaljskom kuglom, a od pradavnih je vremena ljude fascinirao svojom nježnom ljepotom. Stari Egipat štovao ga je kao božanski i kraljevski simbol, a u grčkoj mitologiji postoji priča o boginji Iris ili Iridi koja je raznobojnom dugom šarala s visina, prenoseći poruku bogova na Zemlju. Tamo gdje bi duga dotaknula tlo, izrastao je cvijet, svaki put druge boje.

 

Ovaj neobičan i veličanstven cvijet od davnina je poznat i u Hrvatskoj. Njegov naziv perunika potječe iz slavenske mitologije od staroslavenskog boga Peruna i njegove žene boginje Perunike. Prema drevnim pričama, kada bi munje boga Peruna udarale su zemlju, ostavljale su iza sebe perunike raznih boja. Kajkavci su boginju Peruniku poznavali kao Ljelju pa taj cvijet zovu ljeljuja, a na dubrovačkom području taj božanski cvijet zovu bogiša.

 

Danas je perunika hrvatski nacionalni cvijet, a proglasila ga je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti 2000. godine na izložbi cvijeća u Japanu. Promovirana je tada pod sloganom: „Cvijet u svakom kutku svijeta, cvijet shvaćen kao simbol mira među narodima”. Diljem Hrvatske rasprostranjeno je dvanaest samoniklih vrsta perunike, a posebno nas je Perun nagradio obiljem gromova u Samoborskom gorju te području Nacionalnog parka Krka, gdje rastu zakonom zaštićene endemske vrste: hrvatska perunika (Iris croatica), ilirska perunika (Iris illyrica) i močvarna perunika (Iris pseudacorus).

 

Boje perunike imaju posebnu simboliku, pa tako ljubičasta simbolizira mudrost i pozdrave, plava nadu i vjeru, ona žute boje simbol je strasti, dok bijela predstavlja čistoću i nevinost. Imajte to na umu kada drugi put darujete peruniku, no pazite da ne uberete onu zaštićenu, jer bi se Perun mogao jako naljutiti. Srećom, kada gromovi polete, iza sebe ostavljaju nove prekrasne cvjetove raznih boja.